Hogere boetes en meer controles: lozingen door glastuinbouw strenger aangepakt

Gebruik van bestrijdingsmiddelen in een band, foto illustratie
Gebruik van bestrijdingsmiddelen in een band, foto illustratie © ANP
WESTLAND - Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat 1500 glastuinbouwbedrijven nog strenger controleren op lozingen van gewasbeschermingsmiddelen en op lekkages vanuit de kassen. Het hoogheemraadschap wil vaker en hogere boetes opleggen en de kosten van opsporing en onderzoek gaan verhalen op de overtreder.
Dat is volgens hoogheemraad Marcel Belt nodig omdat de waterkwaliteit van Delfland voor het tweede jaar op rij niet is verbeterd. Het hoogheemraadschap wijt dat aan overtredingen in de land- en glastuinbouw.
Het werkgebied van Delfland strekt zich uit van Delft naar Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen en het Westland. In het gebied wonen 1,2 miljoen mensen.
Door de grote hoeveelheid kassen is de druk op de waterkwaliteit enorm, zegt het hoogheemraadschap. 'Het is onacceptabel dat we nog steeds te veel gewasbeschermingsmiddelen, fosfaat en stikstof in het water meten. In 2027 moeten wij voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW), die voorschrijft dat het water in heel Europa schoon en gezond moet zijn. Maar dat gaat zo niet lukken', aldus Belt.

Hulp van gemeenten en Rijk

Delfland wil de hulp van gemeenten en omgevingsdiensten bij de controle op de glastuinbouw. Ook het Rijk moet bijspringen, want in het hele land is watervervuiling door lozingen een probleem, aldus het schap.
Delfland gaat zelf minder intensief maaien in de sloten en baggeren op een ecologisch verantwoorde manier, zodat er meer waterplanten kunnen groeien. Het schap bestrijdt schade door ganzenvraat en rivierkreeftjes en neemt maatregelen tegen negatieve effecten van de recreatievaart.