KIJK TERUG | Dit was Koningsdag 2022

Leiden viert op en rond het water Koningsdag
Leiden viert op en rond het water Koningsdag © Omroep West
REGIO - Koningsdag 2022 zit er (bijna) op! Na twee jaar stond er woensdag eindelijk weer een 'ouderwets' programma voor de deur. Springkussens, rood-wit-blauwe vlaggen, muzikanten, vrijmarkten en heel veel oranje attributen werden weer tevoorschijn getrokken om er een ouderwets gezellige Koningsdag van te maken. Kijk hier terug hoe Koningsdag werd gevierd in de regio.
Van een boksbal met het hoofd van Poetin op de vrijmarkt in Gouda tot aan de Zoetermeerse Dorpsstraat met meer dan honderd Nederlandse vlaggen, alles werd dit jaar weer uit de kast getrokken voor Koningsdag. Omroep West-verslaggevers Maikel en Charlie trokken door de regio op zoek naar de leukste koningsdagverhalen. Kijk hier terug wat zij allemaal tegenkwamen tijdens hun toer door de regio.

Burgemeester Astrid Heijstee geniet van eerste Koningsdag in haar gemeente

Burgemeester Astrid Heijstee heeft genoten van haar Koningsdag als burgemeester van Kaag en Braassem. Heijstee is sinds 3 november de burgemeester van de gemeente. Vandaar dat zij woensdag voor het eerst Koningsdag in haar nieuwe woonplaats heeft gevierd.

Vol plein bij optredens in Reeuwijk

Het publiek in Reeuwijk is uitgelopen voor de vele liveoptredens die er voor woensdag gepland staan. De Alphense band Helemaal Top beet hier het spits af. Het festivalterrein bij De Brug stond direct al helemaal vol voor de drie mannen. De optredens in Reeuwijk gaan de hele avond nog door, waarbij onder meer Frans Duijts en Het Feestteam nog op het podium zullen verschijnen.
Voor de mannen van Helemaal Top zit Koningsdag er nog niet op, want zij treden vanavond nog op in Nieuwkoop en Bodegraven.
Het optreden van Helemaal Top in Reeuwijk was een groot succes
Het optreden van Helemaal Top in Reeuwijk was een groot succes © Helemaal Top

Wijn, cola en suikerspinnen in Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn is iedereen ook helemaal uitgedost in het Oranje. Onder het genot van een wijntje, colaatje of suikerspin wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. 'Nee, dit is limonade', grapt een vrouw met een glas witte wijn in haar hand.
Wijn, cola en suikerspinnen in Alphen aan den Rijn

Tranen als Yvonne een Lintje van Verdienste krijgt

Elk jaar reikt Omroep West het Lintje van Verdienste uit. Op deze manier zetten wij regionale helden en heldinnen op Koningsdag in het zonnetje. Marc van Koperen heeft zijn moeder Yvonne en vriend Marcel opgegeven, omdat zij hem hebben geholpen toen hij in Edinburgh (Schotland) op straat werd gezet.
Wij hebben Yvonne woensdag verrast, bekijk hier de beelden:
Tranen bij Yvonne en Marc als moeder een Lintje van Verdienste krijgt

Gezellig druk in Leiden

Veel mensen zijn er woensdag in Leiden op uitgetrokken om de verjaardag van de koning te vieren. Op het gratis festival op de Lammermarkt is het gezellig druk. Ook op en rond het water genieten veel mensen van het zonnetje en Koningsdag.
Op de Lammermarkt in Leiden is het gezellig druk
Op de Lammermarkt in Leiden is het gezellig druk © Omroep West

Wedstrijdjes op de stormbaan in Gouda

Op de Markt in Gouda worden tijdens Koningsdag wedstrijdjes gehouden op de stormbaan. 'Wij gaan gewoon strijden', zegt een jongen met een oranje petje. Vervolgens klautert, rent en springt hij samen met zijn vriend over de stormbaan. 'Je mag van alles doen zonder dat mijn moeder zegt: ''Dat mag niet''', lacht hij.
Wedstrijdjes op de stormbaan in Gouda

Oranjedrukte in Nootdorp

Springkussens, knutseltenten, poppenkasten, een Shantikoor en DJ Cootje. In Nootdorp wordt dit jaar alles uit de kast getrokken voor Koningsdag.
Oranjefeest in Nootdorp
Oranjefeest in Nootdorp © Omroep West

Feest barst los bij Kingsworld festival in Den Haag

Ook in het Zuiderpark zit de feeststemming er goed in bij het Kingsworld festival. Bezoekers gaan sinds 12.00 uur al los bij de verschillende podia. Onder andere Mart Hoogkamer, Dave Roelvink en Emma Heesters treden op. 'Dit is het ultieme! Dansen, muziek en gezellige mensen', zegt een feestganger met een oranje bloemetjesketting enthousiast. Het Oranjefeest in het Zuiderpark gaat nog tot 23.00 uur door.
Feest barst los bij Kingsworld festival in Den Haag

Vrijmarkt in Rijswijk: 'Hier komt koning Maikel!'

Is het allerleukste Koningsdagfeestje van vandaag op deze plek in Rijswijk?
Koningsdag: Maikel en Charlie gaan langs in Rijswijk

Rondje regio met Omroep West

Omroep West-verslaggevers Maikel en Charlie toeren door de regio op Koningsdag. Hieronder zie je wat ze tot nu toe tegen zijn gekomen.

Maritieme markt in Katwijk

Ieder jaar is er aan de Zwaaikom een maritieme markt met oude ambachten, een braderie en het kanaal vol met historische schepen. Kinderen varen in de vijver met kleine bootjes die ze zelf kunnen besturen. Stationair draaiende motoren op de kant trekken veel bezoekers met name de oud schippers die de motoren nog van vroeger herkennen.
Koningsdag: maritieme markt in Katwijk

Koningsdagfoto's vanuit de regio

Alphen aan den Rijn
Alphen aan den Rijn © Angela de Witte
Den Haag
Den Haag © Monica Tuijnman
Nieuwerkerk aan den IJssel
Nieuwerkerk aan den IJssel © Jolanda Bakker
Zwammerdam
Zwammerdam © Adri van Greuningen

'Sla voor 1 euro Poetin op z'n bek' in Gouda

Op de Koningsmarkt in Gouda kun je voor 1 euro Poetin slaan. Het hoofd van de president van Rusland is geplakt op een bokskussen. Daarboven hangt het bord: 'Sla voor 1 euro Poetin op z'n bek'. Het geld dat daarmee wordt ingezameld gaat naar een Oekraïense familie.
Toevallig loopt Natalya uit Oekraïne langs. Zo hard als ze kan slaat ze op Poetins gezicht. 'Ik voel me nu heel goed', zegt ze als ze klaar is. 'Wij haten die man. En wij moeten ons als Oekraïners uitspreken dat zijn wens gestoord is.'
Hoeveel geld er tot nu toe is opgehaald is niet bekend. Wel moesten om 13.00 uur de foto's van Poetin op de bokskussens vervangen worden, want die waren al stukgeslagen.
Bekijk hier hoe Natalya uit Oekraïne Vladimir Poetin slaat op de markt in Gouda:
Koningsdag: in Gouda sla je Poetin voor 1 euro op z'n bek

800 jaar Boskoop en 167 Koningsdag

Boskoop bestaat dit jaar 800 jaar. De jaarlijkse Koningsdagfestiviteiten maken deel uit van het feestprogramma, dat een jaar rond wordt georganiseerd in het kwekersdorp.
Overigens bestaat Koningsdag (inclusief de voorlopers Koninginnedag en Prinsessendag) dit jaar 167 jaar. De eerste editie van de nationale feestdag was in 1885.

Burgemeester Lenferink op de vrijmarkt in Leiden

Ook in Leiden wordt Koningsdag gevierd. In de loop van de ochtend bezocht burgemeester Henfri Lenferink een van de vrijmarkten in de stad.
Koningsdag: vrijmarkt in Leiden

Geen autocrosswedstrijd in Alphen vanwege broedende weidevogel

De jaarlijkse autocrosswedstrijd op Koningsdag in Alphen aan den Rijn gaat niet door. De reden: de weidevogel is aan het broeden op het weiland aan de J.C. Hoogendoornlaan. 'Wij zien er ziek van, we hebben veel tijd in de organisatie gestoken', reageert de organisatie.
'Er zijn door de ecoloog op het crossterrein meerdere broedende vogels aangetroffen. Wanneer we de cross nu organiseren overtreden we verboden uit de wet natuurbescherming', klinkt de uitleg. Vanwege corona werd de RangPang-wedstrijd in 2020 en 2021 ook al afgelast.
De RangPang-autocrosswedstrijd in Alphen aan den Rijn
De RangPang-autocrosswedstrijd in Alphen aan den Rijn © Ron Hoenson/Holland-Pictures.com

Mike staat in lobby en ziet... koninklijke familie in z'n hotel

Mike Verweij uit Boskoop is een dagje naar Maastricht. Als hij incheckt in het Van der Valk-hotel in de Limburgse hoofdstad ziet hij ineens de lobby van het hotel binnenlopen... koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinsessen Amalia, Alexia en Ariane en de rest van de koninklijke familie. Dit jaar is Maastricht de uitverkoren stad voor een koninklijk bezoek.
Koninklijke familie in lobby van hotel Mike Verweij
Tranen bij Yvonne en Marc als moeder een Lintje van Verdienste krijgt

Eerste videobeelden vroege Koningsdagochtend: vrijmarkt en 'leve de koning' in Katwijk

Koningsdag: vrijmarkt en aubade in Katwijk

In de rij voor een tompouce

Bakkerijen en chocolaterieën doen altijd goede zaken met Koningsdag. Voor heel veel mensen is deze dag niet compleet zonder oranjegebak. Bij Chocolaterie Jacobs in Leiden staat omstreeks 10.00 uur een rij.
De rij voor Jacobs in Leiden
De rij voor Jacobs in Leiden © Omroep West

Burgemeester Van Zanen al vroeg op koningsmarkt

In de bekende Haagse winkelstraat De Fred, oftewel de Frederik Hendriklaan, is er ook al vroeg gezellig. Burgemeester Jan van Zanen nam omstreeks 8.30 uur een kijkje bij de koningsmarkt.
Burgemeester Van Zanen schut de hand van een van de verkopende kinderen
Burgemeester Van Zanen schut de hand van een van de verkopende kinderen © Richard Mulder

Vrijmarkt en kerkklokkenconcert in Katwijk

Koningsdag en de vrijmarkt zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onder meer in Katwijk zitten mensen al sinds vanochtend vroeg klaar om hun spullen te verkopen. 'Het is wel weer gezellig dat je na drie jaar weer zo kan zitten', vertelt een vrouw.
Naast de vrouw zit een jongetje op een kleedje. Hij stond al om 6.00 uur naast zijn bed om naar de Prinsenstraat in het dorp te gaan. 'Ik verkoop boeken, auto's van Cars en spelletjes.'
De vrijmarkt in Katwijk
De vrijmarkt in Katwijk © Omroep West
Zoals ieder jaar was er in heel Katwijk om 7.00 uur een concert van kerkklokken. Elke Koningsdag wordt het hele dorp gewekt om Koningsdag te vieren.
Ook in Leiderdorp waren ze er al vroeg bij:

Koningsdag en Koninginnedag in het verleden

Sinds 1885 viert Nederland Prinsessedag (tot 1891), Koninginnedag (tot 2014) en Koningsdag (sinds 2014). Benieuwd hoe het feest in de loop der jaren werd gevierd? We hebben in deze video een aantal hoogtepunten achter elkaar gezet:
Zo zagen Koninginnedag en Koningsdag er vroeger uit

Krijgen we nog een oranjezonnetje?

'Ik denk dat het nog wel even duurt', vertelt weerman Jordi Bloem. Volgens hem hebben we in het begin van de dag mogelijk nog wel te maken met bewolking. 'Maar vooral vanmiddag lost het bewolkingsgebied op. En dan gaat het vanuit het oosten opklaren.'
Dat betekent dat het een aangename Koningsdag gaat worden, zegt Bloem. 'Dat oranjezonnetje gaat het op steeds meer plaatsen goed doen. Het waait niet veel, een briesje. En dan wordt het een graad of dertien, in de schaduw gemeten.'

De vlag mag weer uit

Hoe eet je fatsoenlijk een tompouce?

Je ontkomt er op Koningsdag haast niet aan en het hoort er eigenlijk ook een beetje bij: de oranjetompouce. Maar hoe?
Hoe eet je het beste een tompouce?

Let op zakkenrollers

Koningsdag is traditioneel ook voor zakkenrollers een feest. De politie roept dan ook op extra goed op te letten als je op pad gaat naar drukke plekken.

Een paar tips:

  • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee.
  • Stop waardevolle spullen goed en uit het zicht weg.
  • Draag je tas zo veel mogelijk voor je en sluit deze goed af, met de sluiting naar het lichaam.
  • Draag geen mobiele telefoon of portemonnee in de achterzak. Daar vallen ze op en worden ze eenvoudig gestolen.
  • Zorg voor een app op de telefoon die de locatie door kan geven bij diefstal of verlies (Find my iPhone / Find my device) zodat de politie op zoek kan naar de daders.
  • Wees extra alert op drukke plekken.
  • Ben je gerold, doe aangifte bij de politie en zorg dat je hierbij de unieke nummers zoals het IMEI-nummer kunt doorgeven.

Terugblik op Koningsnacht

Op veel plekken begon het feest dinsdagavond al. Zo werd Koningsnacht in Den Haag gevierd met The Life I Live in de binnenstad. Op zes verschillende podia kon men van verschillende optredens genieten.
In Delft was de zesde editie van het Oranjekoorts Koningsnacht Festival. Dat feest was helemaal uitverkocht. Op de Markt in Gouda was het ook gezellig, daar stonden Merol, Mooi Wark en Freddy Moreira op het podium.

Voorbereidingen voor vrijmarkt

Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn. Op sommige plekken zijn plekjes om je spullen te verkopen al sinds maandag afgebakend.