Moord op de 'Indiaan' blijft voorlopig een mysterie

Hans Schonewille
Hans Schonewille © Privéfoto
LEIDEN - Intensief nieuw onderzoek heeft niet geleid tot de oplossing van de moord op Hans Schonewille uit Leiden, beter bekend als de 'Indiaan', in 1999. Anderhalf jaar is geprobeerd om tot een doorbraak te komen, onder meer in een zesdelige podcastserie en met 30.000 euro tipgeld. Maar een doorbraak kwam niet. De familie is op de hoogte gebracht, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
Schonewille, een bekend figuur in de Leidse horeca, werd op 11 juni 1999 gevonden op een afgelegen plek in Aarlanderveen. Hij was doodgeschoten. Zijn auto werd brandend teruggevonden in Leiderdorp. Er werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de moord, maar zonder resultaat.
Het coldcaseteam van de politie heeft recent opnieuw uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek gedaan en zes personen als verdachte gehoord maar dat heeft niet tot vervolging geleid. 'Getuigen en andere betrokkenen zijn opnieuw gehoord, in een mediacampagne zijn flyers uitgedeeld, er zijn tips onderzocht en er is navraag gedaan in de uitgaanswereld. Tientallen forensische sporen zijn ingestuurd naar het NFI', aldus het OM. 'Ondanks alle aandacht en het nieuwe onderzoek, is het in de zaak van Hans Schonewille het afgelopen jaar niet tot een oplossing gekomen.'