Duizenden kinderen bij Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Kinderen zingen tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam
Kinderen zingen tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam © ANP
DEN HAAG - Op de Nationale Kinderherdenking (NKH) in Madurodam zijn de oorlogsslachtoffers herdacht. Met de speciale jeugdeditie wil de NKH de dodenherdenking begrijpelijker maken voor kinderen.
Bekijk hier de speciale uitzending van de Nationale Kinderherdenking terug.
Zo herdachten duizenden kinderen oorlogsslachtoffers tijdens de Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking is een interactieve herdenking voor kinderen van 8 tot 14 jaar en is een van de grootste herdenkingen van ons land, naast de bijeenkomsten op de Dam in Amsterdam en op de Waalsdorpervlakte in het duingebied Meijendel tussen Wassenaar en Den Haag.
De NKH wil kinderen hiermee de mogelijkheid geven op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid. Er was onder meer een koor van driehonderd kinderen en kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt vertellen hun verhalen.

Zesduizend kinderen bij kranslegging

Om klokslag 20.00 uur was er twee minuten stilte. De NKH herdacht samen met de zesduizend kinderen en families op het voorplein in Madurodam alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna.
De burgemeester van Madurodam legde samen met wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag een krans bij het gedenkmonument van George Maduro. Madurodam is opgericht als levende herinnering aan deze oorlogsheld, die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Aansluitend volgde een bijzondere optocht.

Interactieve film

De NKH maakte voor de herdenking ook een interactieve film 'De onmogelijke keuzes van Daan'. Hierin komen Daan, Yara en Milan in een oorlog terecht en worden daarbij gedwongen om keuzes te maken. Alleen de kijker mag deze beslissingen maken en bepaalt zo het verloop van de film. 'De onmogelijke keuzes van Daan' is hier te zien.
Bekijk hieronder de trailer van de film:
Nationale Kinderherdenking maakte een oorlogsfilm, jonge kijkers bepalen de afloop