Tiener overvalt geldwisselkantoor en krijgt bijna jaar celstraf

Geldwisselkantoor op de Dierenselaan waar de overval plaatsvond
Geldwisselkantoor op de Dierenselaan waar de overval plaatsvond © Regio15
DEN HAAG - Een 19-jarige Hagenaar moet een jaar de jeugdgevangenis in voor de overval op een geldwisselkantoor in Den Haag. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan een inbraak in een parkeergarage en aan een straatroof. Van de celstraf zijn vier maanden voorwaardelijk en aangezien de tiener het onvoorwaardelijke deel van zijn straf al in voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Wel moet de jongen verplicht begeleid gaan wonen.
Op 28 december 2020 werd de exploitant van het geldwisselkantoor aan de Dierenselaan in de ochtend overvallen door twee mannen met mondkapjes en capuchons op. Een van de twee trok een groot mes en het tweetal ging er met 7800 euro vandoor. De 19-jarige Hagenaar moet dat bedrag terugbetalen aan het slachtoffer, plus 1000 euro smartengeld.
Het Openbaar Ministerie eiste eerder al dat de 19-jarige niet meer terug naar zijn cel zou hoeven, omdat hij al bijna acht maanden in voorarrest heeft gezeten. Dat zou volgens de officier van justitie voldoende zijn, omdat de verdachte 'nog niet helemaal volwassen is'.

'Eindafrekening komt nog'

In een schriftelijke verklaring maakte de uitbater van het geldwisselkantoor zich twee weken geleden al kwaad. 'De eindafrekening met jullie komt nog in het hiernamaals', meende hij. De verdachte ontkende tijdens die zitting dat hij één van de overvallers was. Op het tijdstip van de overval zat hij in een bakkerij in de buurt aan zijn ontbijt, beweerde hij. De rechtbank zegt de Hagenaar te herkennen op beelden. Ook dienden er nog telefoongegevens als bewijs, stelt de rechter.
De straatroof bekende de verdachte eerder wel al gepleegd te hebben. Die beroving vond op 28 april vorig jaar plaats in de Thersiastraat. Het slachtoffer moest daar onder bedreiging van een mes zijn airpods, een Iphone en bankpasjes afstaan, en ook zijn horloge.

Geen werkstraf

De opgelegde celstraf is gelijk aan de de eis die de oficier van justitie twee weken geleden liet horen. Het OM eiste ook nog een werkstraf van zestig uur, maar dat liet de rechtbank achterwege omdat de jongeman inmiddels een baan heeft en 'op de goede weg is'.