Politieman die hond inzette tijdens Malieveld-demonstratie niet vervolgd

Tijdens de demonstratie werd de ME ingezet
Tijdens de demonstratie werd de ME ingezet © ANP
DEN HAAG - De agent die in maart 2021 optrad tegen betogers op het Malieveld wordt niet vervolgd door het OM. De politieagent zette zijn diensthond in om een man aan te houden die een bierblikje naar de ME had gegooid. Vervolgens werden de agent en zijn hond door andere demonstranten aangevallen.
Tijdens de demonstratie op 14 maart 2021 op het Malieveld werd er gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van burgemeester Jan van Zanen werd de demonstratie ontbonden. De politie riep alle aanwezigen op het Malieveld op om te vertrekken. De meeste demonstranten volgden deze boodschap op. Vervolgens ging de politie over tot een gedwongen ontruiming van het Malieveld. Daarbij sloeg de vlam in de pan en keerden verschillende demonstranten zich met geweld tegen de politie en moest de ME ingrijpen.
Een van de demonstranten gooide een bierblik naar de ME. De hondengeleider van de politie riep vervolgens tegen de man dat hij was aangehouden en zijn hond zou inzetten als de man probeerde te vluchten. Dat negeerde de demonstrant waarop de agent zijn hond inzette bij de arrestatie. De hond beet de man in zijn been en de man kwam ten val.

Zaak geseponeerd

Hierna werden de hondengeleider en zijn hond door andere demonstranten ingesloten en belaagd. Hierdoor kon de man ontsnappen aan de agent. Later werd hij opnieuw aangehouden.
Aanhouding Noordwijkse natuurfotograaf met politiehond
Aanhouding Noordwijkse natuurfotograaf met politiehond © Still YouTube
Het OM besloot in december 2021 twee andere politieagenten die ook werkzaam waren tijdens de Malieveld-demonstratie wel te vervolgen. De officier van justitie was van mening dat de twee agenten disproportioneel geweld hebben gebruikt bij de aanhouding van een demonstrant. Zij zouden bij een andere arrestatie een 37-jarige man uit Alphen aan den Rijn te hardhandig hebben opgepakt. Wanneer deze agenten voor de rechter moeten verschijnen, is nog niet duidelijk. Ook de 37-jarige Alphenaar wordt vervolgd. Hij zwaaide tijdens de demonstratie met een startkabel in de richting van de politie. De man wordt verdacht van poging tot zware mishandeling, bedreiging, belediging en verboden wapenbezit.