Radio West stopt met programma Johan Derksen

Johan Derksen in de studio van Vandaag Inside
Johan Derksen in de studio van Vandaag Inside © ANP
DEN HAAG - Het radioprogramma 'Muziek voor Volwassenen' van presentator Johan Derksen op Radio West wordt stopgezet. Omroep West wil de presentator niet meer op de zender laten horen na zijn uitlatingen in de talkshow Vandaag Inside. Derksen vertelde daarin wat hij een bewusteloze vrouw had aangedaan. Tot nu toe weigerde hij zijn excuses te maken. Wel kondigde Derksen donderdagavond aan te stoppen met de talkshow.
Het Openbaar Ministerie (OM) liet donderdagmiddag weten een onderzoek in te stellen naar de uitspraken. 'Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag', zegt het OM. Uit respect voor alle vrouwen die ooit met seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting te maken hebben gehad heeft hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West besloten het muziekprogramma niet langer uit te zenden. Ook de regionale omroepen Rijnmond en NH Nieuws hebben besloten te stoppen met het programma.
'Het feit zelf en het nalaten van een kritische reflectie op zijn eigen gedrag zijn voor de omroep de redenen om dit programma te stoppen', zegt de hoofdredacteur. 'De excuses die zijn aangekondigd komen te laat. Los van de uitkomsten van het onderzoek door het OM: we wisten best dat we met Johan een unieke en eigenzinnige presentator op zender haalden, maar dat kan niet betekenen dat hij dingen uitdraagt die zo ver afstaan van wat wij als omroep tot onze waarden vinden behoren.'

Andere regionale omroepen

Johan Derksen draaide in het weekend muziek uit zijn eigen collectie op Radio West, muziek die doorgaans niet op de radio is te beluisteren. Het ging dan om blues, soul, country en Americana. Talpa Network liet donderdagmiddag weten dat Derksen donderdagavond in Vandaag Inside excuses gaat maken voor het kaarsverhaal. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Wel zei Derksen dat de enige die schuldig is, hijzelf is. 'Ik ben er klaar mee', zei hij.