OM: Tiener die meisje (12) willekeurig neerstak, wilde een bekende doden

Het slachtoffer wordt meegenomen door ambulancepersoneel
Het slachtoffer wordt meegenomen door ambulancepersoneel © Regio15
DEN HAAG - Een 16-jarige jongen die vorig jaar een meisje van 12 zou hebben neergestoken in een park in Delft heeft bijna tien maanden cel tegen zich horen eisen. Het meisje was samen met een ander kind aan het spelen in park Buitenhof toen een jongen plotseling op hen af kwam en zonder enige aanleiding een van de meisjes in haar rug stak.
De inmiddels 16-jarige jongen uit 's-Gravenzande stond donderdag achter gesloten deuren voor de rechter op verdenking van dit ernstige feit. De officier van justitie eiste 300 dagen cel. Over twee weken doet de rechter uitspraak.
Het incident leidde destijds tot grote onrust in de buurt. Het meisje vluchtte een buitenschoolse opvang in, waar ze werd opgevangen. Er volgde direct een politieonderzoek waarbij ook een compositietekening van de dader werd verspreid. Aan de hand daarvan werd de verdachte herkend en aangehouden.

Poging iemand te doden

Onderzoek in de telefoon van de verdachte toonde aan dat hij op het moment van het incident in de buurt van het park moet zijn geweest, meldt het Openbaar Ministerie (OM). 'Ook vond de recherche in zijn telefoon een angstaanjagende notitie: plan om haar te doden op 26 juli. Plan uitvoeren op 29 juli 2021.'
Het lijkt er volgens het OM op dat de jongen die dag een bekende van hem om het leven wilde brengen. Hij zou met haar hebben geprobeerd een afspraak te maken, maar zij ging daar niet op in. 'Mogelijk dat de verdachte daarop uit frustratie een willekeurig ander slachtoffer heeft gezocht.'

Drank- en drugsprobleem

De jongen verklaarde zelf op een naburig voetbalveldje te zijn geweest. Maar gezien zijn telefoongegevens kan dat niet kloppen. De officier van justitie maakt zich grote zorgen over de jongen die ook een alcohol- en drugsprobleem heeft. Naast de celstraf, moet hij zich van de officier ook laten behandelen en begeleiden.