Jongens opgepakt voor vernielen regenboogvlag Den Haag

De vlaggenmast in het Huijgenspark
De vlaggenmast in het Huijgenspark © Den Haag FM
DEN HAAG - De politie heeft twee jongens van 14 en 17 jaar uit Den Haag opgepakt voor het vernielen van de regenboogvlag in het Huijgenspark. Ze zijn inmiddels weer vrij. Wel hebben ze een gebiedsverbod gekregen.
De jongens die zijn aangehouden zijn gezien op camerabeelden, meldt mediapartner Den Haag FM. Ze hebben van de officier van justitie een gebiedsverbod gekregen.
De regenboogvlag is de afgelopen tijd meerdere keren vernield. Ook tijdens Koningsnacht gebeurde dat, toen werd de vlaggenmast voor de achtste keer uit de grond getrokken. Wie dat heeft gedaan, is nog niet duidelijk. 'Die verdachten zijn nog niet aangehouden, dat wordt allemaal nog onderzocht', aldus een politiewoordvoerder.

Vlaggenmast in beton gegoten

COC-voorzitter Marion Tahapary zei begin deze week, na de zoveelste vernieling, moedeloos te worden van het aantal vernielingen van de vlag. De vlaggenmast wordt binnenkort in beton gegoten om te voorkomen dat ie nog een keer wordt neergehaald. Ook wordt gekeken naar andere regenboogsymbolen, zoals een bankje of een zebrapad. Die zijn minder gevoelig voor vernielingen.
Of er meerdere jongeren bij het vandalisme betrokken zijn en hoe groot die groep zou zijn wordt op dit moment door de politie onderzocht. 'De locatie en vernielingen hebben onze aandacht', zegt een politiewoordvoerder. 'Waar mogelijk gaan we extra surveilleren. En er is cameratoezicht.'