Dreiging rond winkelcentrum Ridderhof blijkt loos alarm: 'Zulke meldingen nemen we serieus'

De politie staat op veel plekken in Alphen aan den Rijn
De politie staat op veel plekken in Alphen aan den Rijn © Regio15
ALPHEN AAN DEN RIJN - Rondom winkelcentrum Ridderhof en op andere plekken in Alphen aan den Rijn was vrijdag urenlang veel politie op de been. De grootschalige inzet van agenten, waarvan de meeste met kogelvrije vesten rondliepen, kwam na 'een melding van een mogelijke dreiging' via alarmnummer 112. De politie zegt nog altijd niet wat voor melding er is gedaan, maar laat wel weten dat er na onderzoek geen verdachte omstandigheden zijn aangetroffen.
Agenten in kogelvrije vesten stonden in en rondom het winkelcentrum. Er cirkelden ook twee politiehelikopters in de lucht. 'Zeker omdat het om de Ridderhof gaat, zijn we altijd extra alert', zei een politiewoordvoerder vrijdagmiddag. Op veel plekken in de stad stonden politiewagens, ook stonden er voertuigen van het arrestatieteam.
'De politie neemt meldingen van mogelijke dreigingen uiterst serieus', zegt de politie vrijdagavond. 'Daarom werd er opgeschaald en uitgebreid onderzoek gedaan na de melding.' Het onderzoek naar de herkomst van de melding gaat door, laat de politie weten.
In en rond het winkelcentrum schoot op 9 april 2011 de 24-jarige Tristan van der Vlis zes mensen dood, tientallen anderen raakten gewond. Daarna schoot de dader, die kampte met psychische problemen, zichzelf dood.
Winkelcentrum Ridderhof was gedurende de politie-inzet nog gewoon open, volgens voorzitter van de winkeliersvereniging Robert Grootenhuijs. 'Ik heb niet het idee gehad dat er iets ernstigs aan de hand was', zei hij over de situatie in het winkelcentrum. Grootenhuijs zei dat opvallende en onopvallende politieauto's onder en rond de Ridderhof stonden. Er werden geen mensen aangehouden of staande gehouden. 'Niemand werd gecontroleerd.'
Veel politie in Alphen na 'melding via 112'

Extra alert bij Ridderhof

Wat de melding exact inhoudt, weet Grootenhuijs ook niet. 'Dat hebben ze ons ook niet laten weten. Maar je doet zoiets niet als iemand belt omdat die zweetvoeten heeft. Het zal iets met wat er elf jaar geleden is gebeurd te maken hebben gehad.'