Hond met flinke tumor achtergelaten en ingeslapen, politie zoekt eigenaar

De hond werd achtergelaten in Zoetermeer
De hond werd achtergelaten in Zoetermeer © Dierentehuis Zoetermeer
ZOETERMEER - Het is nog onduidelijk wie afgelopen week een doodzieke hond achterliet aan het hek van het Dierentehuis Zoetermeer. Het dier, dat Ares heet, had een flinke tumor in zijn bek. Daarom is besloten hem in te laten slapen. De dierenpolitie is nu op zoek naar de eigenaar van de hond.
Medewerkers van het Dierentehuis vonden de hond dinsdagochtend bij het pand aan de Kelvinstraat. 'Hij stond vastgebonden aan ons hek met een bak water en voer', schrijft het opvangcentrum op Facebook. 'Op zijn tuig staat dat hij Ares heet en hij heeft een flinke tumor in zijn bek.' De hond was in het begin moeilijk te benaderen omdat hij erg bang was.
Na onderzoek door de dierenarts bleek dat het beter was om Ares in te laten slapen. 'De tumor in zijn bek is zijn tanden en kaak opzij aan het duwen. De pijnmedicatie die wij Ares geven is helaas niet afdoende en de dierenarts is van mening dat een operatie nu geen zin meer heeft, zeker omdat dit soort tumoren bijna altijd kwaadaardig zijn. Het enige waar wij Ares nu alleen maar mee kunnen helpen is hem in te laten slapen', aldus het dierentehuis.

Politie zoekt eigenaar

De medewerkers van het opvangcentrum vermoeden dat de eigenaar van de hond 'waarschijnlijk geen andere uitweg meer zag'. Ze hebben de politie ingeschakeld om de eigenaar van Ares te vinden. Wie weet van wie het dier was, wordt gevraagd te bellen met 144.
Het achterlaten van een dier is strafbaar. Het Openbaar Ministerie kan er een taakstraf van 30 tot 60 uur voor eisen, staat in de 'Richtlijn voor strafvordering dierenmishandeling en dierenverwaarlozing'. Voor het onthouden van medische zorg waarna een dier moet worden ingeslapen, kan de officier van justitie een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand eisen tegen iemand die dit voor het eerst doet. Wie zich er vaker aan schuldig maakt, kan maximaal vier maanden cel opgelegd krijgen. Let wel: dit zijn de richtlijnen van het OM, het zegt niets over deze specifieke zaak.