Haagse dode uit Tweede Wereldoorlog na 77 jaar geïdentificeerd

Cornelis Pieter Kreukniet
Cornelis Pieter Kreukniet © Stichting Dodenboek Oranjehotel / Nationaal Archief
DEN HAAG - De stoffelijke resten van de Haagse Cornelis Pieter Kreukniet zijn 77 jaar na de Tweede Wereldoorlog geïdentificeerd. Dat meldt de NOS. De stoffelijke resten van Kreukniet werden na de oorlog in een massagraf gevonden op de Waalsdorpervlakte.
Volgens NOS heeft de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) begin dit jaar familie van deze onbekende dode gevonden en een DNA-test laten doen. Daaruit blijkt dat, in combinatie met historisch en laboratoriumonderzoek, het met zekerheid om stoffelijke resten van Kreukniet gaat. Uit het onderzoek blijkt verder dat hij niet is gestorven aan een longontsteking en pleuris, maar dat hij is geëxecuteerd door een vuurpeloton.
Cornelis Pieter Kreukniet werd in 1894 geboren in het Gelderse Stokkum, maar woonde zijn hele leven in Den Haag. Tijdens de oorlog ging hij het verzet in. In oktober 1944 werd hij opgepakt voor het drukken en verspreiden van de Haagse verzetskrant Ons Ochtendblad. Kreukniet kwam in het Scheveningse Oranjehotel terecht en verdween daarna spoorloos.

Begraven als 'onbekende Nederlander'

Al in maart 1947 zijn de resten van Kreukniet opgegraven uit een anoniem graf op de Waalsdorpervlakte. Omdat identificatie toen niet mogelijk bleek werd hij als 'onbekende Nederlander' begraven op de algemene begraafplaats Rusthof in het Utrechtse Leusden.
Toch werden erin 1947 bij de opgraving al aanwijzingen gevonden die naar de identiteit van Kreukniet konden leiden. Zo werd onder andere een kunstgebit gevonden en zat er aan zijn overhemd een winkelmerkje van een kledingzaak, die vlak bij het huis van Kreukniet gevestigd zat. De Haagse stichting WO2 Sporen wees de BIDKL op die aanwijzingen.

DNA via achterneef

'Toen bleken veel aanwijzingen overeen te komen', vertelt Els Schiltmans, identificatiedeskundige bij de BIDKL aan NOS. 'Daarom zijn we gaan zoeken naar familie, onder meer via genealogische websites. We vonden zijn achterneef Joop Kreukniet. Hij was bereid zijn dna af te staan.'
Op de Waalsdorpervlakte zijn nog minstens 24 lichamen ongeïdentificeerd gebleven. In totaal liggen er nog 125 andere onbekende doden op de begraafplaats Rusthof waar onderzoek naar wordt gedaan. Schiltmans hoopt dat andere familieleden van vermisten zich zullen melden. 'Zodat we samen kunnen kijken of we meer van deze mysteries kunnen oplossen.'