Campagne in Bollenstreek werkt: minder toeristen in de bollenvelden

REGIO - De bollenvelden in de Bollenstreek zijn bijna uitgebloeid. De laatste toeristen bewonderen nog de kleurenpracht, maar steeds minder vaak met hun billen in de kwekers hun bollen. De campagne 'Enjoy the flowers, respect our Pride' lijkt vruchten af te werpen. De bloemen worden minder vaak vertrapt.
Dave Pennings van 'Enjoy the Flowers' is trots op het resultaat. 'Ik heb echt het gevoel dat er minder mensen dwars door de velden lopen voor de ultieme foto. We maken de toeristen op verschillende manieren duidelijk dat de velden de broodwinning zijn van de kwekers. We hebben borden geplaatst en er lopen vrijwillige ambassadeurs langs de velden die de toeristen vriendelijk te woord staan en het uitleggen.'
Ook de Hillegomse kweker Lian Ruigrok vindt dat 'de toeristen zich dit jaar een stuk beter gedragen'. Ze vertelt: 'Vroeger werd mijn man nog wel eens heel erg kwaad omdat mensen hun kinderen gewoon door de tulpen lieten rennen'. Ze denkt dat de campagne en de uitleg op verschillende websites werken.
Bollentuin in Hillegom waar wel 'alles' mag
Bollentuin in Hillegom waar wel 'alles' mag © Omroep West
Wat volgens Pennings ook scheelt is dat de Bollenstreek inmiddels vier plekken kent waar je wel dwars door de gewassen heen mag lopen. Het zijn speciaal hiervoor aangelegde velden met een zo divers mogelijk aanbod aan tulpen. Hier doet de kweker niet moeilijk als je de tulpen vertrapt voor de foto van het jaar. Hij heeft samen met zijn neef zo'n tuin in Noordwijkerhout waar het inderdaad stikt van de fotograferende buitenlanders.
De familie Ruigrok heeft in Hillegom zo'n plek, vlak naast hun kweekvelden. Ook door de kweekvelden mag gelopen worden, maar dan alleen op de paden. En de toeristen snappen het verschil: 'The one over there is for work, for the money. This ones here are for the tourists'.