Festivalzomer 2022: Son Mieux en Jett Rebel op Werfpop

Faberyayo en Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig
Faberyayo en Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig © ANP
REGIO - Twee jaar lang zijn we zo goed als helemaal verstoken gebleven van zomerfestivals, ook in onze regio. Maar met het loslaten van alle coronamaatregelen staat artiesten niets in de weg om eindelijk te kunnen doen wat ze het liefst doen: optreden in de buitenlucht voor de fans. En dat zullen we merken ook, want zo'n beetje alle grote Nederlandse artiesten, van Anouk en Froukje tot DI-RECT en Kensington, doen deze zomer onze regio aan. Wie kun je waar verwachten deze zomer? Hieronder een overzicht.

Westerpop (8 en 9 juli, Sportterrein Stanislas College, Delft)

Het tweedaagse evenement is in 1989 begonnen als buurtfestival, maar in 1996 uitgegroeid tot een volwaardig popfestival vanwege de viering van Delft 750 jaar. Na 2014 leek daar een einde te komen, omdat het festivalterrein van het Grotius College vanwege de Spoorzone moest plaatsmaken voor nieuwbouwwoningen. Maar nadat een jaargang werd overgeslagen werd de draad in 2016 weer opgepakt op het gezellige sportterrein van het Stanislas College.
Meest opmerkelijke naam op het festivalaffiche is het Supersister Projekt van Robert-Jan Stips, die oud-leerling van het Grotius College is en dus een thuiswedstrijd speelt. Hij wordt op de vrijdagavond begeleidt door bassist Rinus Gerritsen. Een kleine Golden Earring-reünie dus. De grote publiekstrekkers op zaterdag zijn de psychedelische bluesrockband DeWolff, de supergroep Sloper met Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk en de Sven Hammond Band van de veelzijdige toetsenist Sven Figee. De entree is nog steeds gratis.

Werfpop (9 juli, Leidse Hout, Leiden)

Dat een verhuizing goed uit kan pakken voor een festival bewijst Werfpop. In 1982 begonnen in het knusse Van der Werfpark, sinds tien jaar neergestreken op de Grote Weide van stadspark Leidse Hout. Het is niet de enige verandering, want om het festival te kunnen financieren wordt voor het eerst een entree van 7,50 euro gevraagd.
Geen onoverkomelijk bedrag, zou je denken. Zeker niet als je daar een gratis drankje, een ECObeker en plaspartout voor terugkrijgt. Nog belangrijker: de line-up is om over naar huis te schrijven. Hoofdact is de extravagante glamrocker Jett Rebel. Ook hier van de partij: de Haagse band Son Mieux. En als het een beetje meezit staat met de Nederlandse kroonprinses van de pop S10 ook de winnaar van het komende Eurovisie Songfestival op Werfpop.

Waterpop (22 en 23 juli, Hofpark, Wateringen)

Het oudste gratis zomerfestival uit onze regio bestaat deze zomer 45 jaar. Om dat te vieren wordt er op vrijdagavond 22 juli al afgetrapt met een speciale jubileumavond. Wat dat precies betekent, houdt de organisatie nog even voor zichzelf. Op zaterdag 23 juli is het als vanouds: naast muziek een kinderhoek en straattheater. Qua programmering is het ook nog even afwachten. De eerste grote naam die bekend is gemaakt is de Nederlandse soulzanger Jeangu Macrooy, die we vooral kennen van zijn bijdragen voor het Eurovisie Songfestival in 2020 én 2021 en binnenkort met een nieuw album komt. De toegang is de afgelopen 45 jaar onveranderd gebleven, want gratis.

7Fest van Frenna ( 23 juli, Zuiderpark, Den Haag)

De Haagse rapper Frenna organiseert op 23juli zijn eigen Siebenfest in het Haagse Zuiderpark. Oorspronkelijk zou dit festival in de zomer van 2020 plaatsvinden, maar dat ging niet door vanwege corona. Frenna zelf vertelde in 2020 dat hij in ieder geval een achtbaan bij het festival wilde.
De line-up wordt op 1 juni bekend gemaakt.

Haags Beat Festival (14 augustus, Zuiderparktheater, Den Haag)

Het Zuiderparktheater heeft deze zomer met artiesten als The Waterboys, De Dijk, Selah Sue, Suzanne Vega, Seasick Steve, Clouseau, Ilse de Lange en Ellen ten Damme natuurlijk een programma om je vingers bij af te likken. Maar leuker misschien is nog wel het inmiddels jaarlijkse Haags Beat Festival met muziek en artiesten uit de jaren zestig.
Deze editie zijn onder meer The Bintangs en Lois Lane van de partij. En onder leiding van gitarist Peter Langerak en zijn Rocktown Buddy's rijgen Peter Koelewijn, Rinus Gerritsen en Rob Bolland de hits aaneen. Voor slechts 16 euro.

Live at the Lake (20 en 21 augustus, Noord AA, Zoetermeer)

Eens moet de eerste keer zijn. Maar zowel in 2020 en 2021 moest het tweedaagse festival in Zoetermeer worden afgeblazen vanwege de coronacrisis. Dit jaar heeft het er alle schijn van dat de Leisure stad zich toch echt kan opmaken voor de eerste editie van het Live at the Lake Festival op het Noord AA strand. Vrijdag 20 augustus bijten Van Dik Hout en Rob Kemp's Snollebollekes de spits af. Zaterdag 21 augustus wordt plaats gemaakt voor de populaire Haagse band DI-RECT. Entreeprijs: 38,45 euro. Uiteraard zijn de tickets van afgelopen jaar nog steeds geldig voor deze editie.

Tino Martin & Friends |Live on the Beach ( 1 september, Scheveningen)

Op 1 september speelt Hagenaar Tino Martin een thuiswedstrijd. Zelf zegt hij daarover: 'Aankomende zomer met mijn voltallige band en mijn vrienden op het strand van Scheveningen spelen is iets waar we met z’n allen enorm naar uitkijken. Eindelijk, we kunnen niet wachten om onze fans weer te zien! Het belooft een fantastische avond te worden.' Naast Tino Martin staan zijn muzikale vrienden Rolf Sanchez en de Leidse Mart Hoogkamer op het podium. Ook Kris Kross Amsterdam en Emma Heesters bouwen mee aan het feest op het strand.

Grootste Zomerfeest van Nederland (3 september, Scheveningen)

Live on the Beach sluit dit jaar de handen ineen met radiozender Qmusic voor een nieuw festival op het strand van Scheveningen: Het Grootste Zomerfeest van Nederland. Op 3 september treden daar onder anderen Guus Meeuwis, VanVelzen, Antoon, Kraantje Pappie, Meau, Flemming, Diggy Dex en Snelle op.
'Iedereen heeft weer ontzettend veel zin om met elkaar een groots zomerfeest te kunnen vieren, en waar kun je dat nou beter dan op het strand?', aldus organisator Arwin Touw. Met alleen maar topartiesten wordt dit van het begin tot het einde meezingen. Onze zomer kan nu al niet meer stuk!' Kaarten zijn vanaf 7 mei te koop en kosten 55 euro.

Festivals die geweest zijn:

Live I Live ( Centrum Den Haag, 26 april)

De Oekraïense band Go_A was als laatste act toegevoegd aan het gratis festival The Life I Live in Den Haag. Met het nummer 'SHUM' was de electro-folkband vorig jaar de inzending van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Het nummer groeide tot grote verrassing uit tot één van de favorieten en eindigde als vijfde. Ze staan op 26 april tussen eerder bekend gemaakte acts als Jungle By Night, The Skatalites, The Cool Quest, Paul Sinha en Fokke Simons.

Bevrijdingsfestival ( Malieveld, Den Haag, 5 mei)

Naast dat er met verschillende sprekers uitgebreid stilgestaan wordt bij de slachtoffers van die oorlog, treden er ook bekende artiesten, zoals singer-songwriter Blaudzun en het dj-duo Blasterjaxx, op. Natuurlijk zullen er dit jaar ook verschillende artiesten optreden op de twee podia op het Malieveld. Op het ASN Bank Stage zijn er optredens van Stage Your Voice met het Residentie Orkest, Ambassadeur van de Vrijheid en rapper Fresku, de Haagse pop/rockgroep Gruppo Sportivo, de Britse soulzangeres Anna-Rose Clayton, reaggeaband Rootsriders, soulzanger Steffen Morrison, toetsenist Sven Hammond met zijn band en zanger Blaudzun.
Op het Sena Performers Stage wordt het publiek verblijd met optreden van de Haagse Benito en Nordin, Numidia, Ashafar, Zefanio, Ayden, Babs, Aliyah, de dj's Halo en Kevin Orduña en slotact Blasterjaxx.

Live on the Beach (13 t/m 15 mei)

Het 15-jarig jubileumconcert van DI-RECT in 2015 is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend festival. Louter grote namen maakten hun opwachting op het Scheveningse strand. Daar moet wel entree voor worden neergelegd. Prijzen variëren van 29,50 tot 55 euro. Door de coronacrisis staan er (vooralsnog) vier afzonderlijke avonden op stapel, met voor elk wat wils.
Wie is opgegroeid in de jaren negentig mag 13 mei niet missen: onder meer het Nederlandse hardcordduo Charly Lownoise & Mental Theo en de Vengaboys (Boom, boom, boom, boom!!) treden op. Op 14 mei is het de beurt aan de momenteel twee grootste rockbands van Nederland: Kensington en De Staat. Een dag later is het een Tilburgs feestje met oud-klasgenoten: zanger Danny Vera (uiteraard bekend van Roller Coaster, de voormalig nummer 1 in de Top 2000) en zangeres Jacqueline Govaert met haar band Krezip.

Zomerspektakel aan het Meer ( 3 t/m 5 juni, Alphen aan den Rijn)

Het driedaagse muziek-, sport- en spelfestival bij de Zegerplas heeft sinds 2011 een naam opgebouwd met elk jaar weer klinkende namen voor jong en oud. Op vrijdag 3 juni is dat niet gratis, maar voor de prijs van 45 euro krijg je wel enkele zeer grote namen voorgeschoteld: drummer Cesar Zuiderwijk (van de Golden Earring) en zijn DrumDemons, de Haagse zangeres Anouk, rapper Snelle en de populaire rockband Kensington. Zaterdag 4 juni is wel gratis en komen onder meer de Haagse zangeres Samantha Steenwijk, soulzangeres Shirma Rouse en de zangers Xander de Buisonjé, Thomas Berge en Wolter Kroes optreden. Zondag 5 juni wordt ook geen toegang gevraagd en staat volkszanger Tino Martin op het podium.
Kaderock (4 juni, Den Haag)
Het festival
in en rondom het Haagse muziekcentrum Musicon mag zich met recht het grootste kleine festival van Nederland noemen. De locatie op de Soestdijksekade is de bakermat van de beroemde Haagse beatcultuur. En omdat het dit jaar het 25-jarig jubileum viert, wordt er groots uitgepakt met de Haagse band Son Mieux. Andere grote namen zijn zanger en Maestro-winnaar (2019) Lucas Hamming en de band Sloper, waarbij de drummers van Golden Earring en Triggerfinger hun krachten hebben gebundeld.
Ook van de partij is de Haagse zanger Rob Bolland, die ondanks zijn ziekte nog steeds van geen ophouden weet. Traditie inmiddels op Kaderock: The Clarks, de huisband van Nederland Muziekland en Veronica Inside. Zij treden aan met enkele pioniers van de Nederpop: Theo van Es (The Shoes), Rudy Bennet (The Motions) Frans Krassenburg (The Golden Earrings) en, ook vaste prik, Cesar Zuiderwijk. Om het festival mogelijk te maken wordt sinds enkele jaren een kleine bijdrage gevraagd: 5 euro + 1,35 euro servicekosten.

Parkpop (12 juni, Malieveld, Den Haag)

Voor wie het nog mocht zijn ontgaan: Parkpop is tijdens de coronacrisis verhuisd van het Zuiderpark naar het Malieveld. De organisatie neemt daarmee misschien een risico, zeker waar het de trouwe Parkpopfans betreft, maar toegegeven: nadat de veertigste verjaardag van het gratis festival twee keer is uitgesteld, keert het terug met een dijk van een programma.
Hoofdact is een oude bekende voor de organisatie: de Britse reggaeband UB40, met frontman Ali Campbell. Hetzelfde geldt voor DI-RECT, dat ook nog eens een thuiswedstrijd speelt op het Malieveld. Net als Goldband, de stucco-pop sensatie uit Den Haag. Alsof dat nog niet mooi genoeg is zijn er ook nog Froukje, de belofte van de Nederlandse alternatieve pop, en Maan, bekend van The Voice en hits als Blijf Bij Mij en Blijven Slapen. En ja, Parkpop is misschien niet meer het grootste gratis festival van Europa, maar het is nog wel steeds gratis.

Den Haag Outdoor Festival (18 juni, Zuiderpark, Den Haag)

Niet verhuisd en wel nog steeds in het Haagse Zuiderpark: het Haagse dansfestival dat niet in hokjes denkt en zich graag laat voorstaan op de grote diversiteit. Dat is goed terug te zien op op de vijf verschillende podia met nog meer verschillende stijlen techno, techhouse, deephouse, house, urban, latin, eclectic, classics en disco.
Meest tot de verbeelding spreekt natuurlijk het Grote Foute Feest-podium met volkszanger Frans Duijts en de Haagse rapformatie De Kraaien, bekend van Ik Vind Je Lekker. Willie Wartaal draait op het Deep/TechHouse-podium en Bilal Wahib mag zich uitleven op UrbanHouse. En voor wie het nog niet wist: de wereldberoemde dj Chuckie mag zich helemaal uitleven tijdens Outdoor, want hij draait op alle vijf de podia een andere set. Entree: 39,50 euro.

Gouda Open Air (30 juni t/m 10 juli)

In het Groenhovenpark in Gouda is het aan het beging van de zomer twee lange weekenden lang feest. De Jeugd van Tegenwoordig trapt het afwisselende programma af met een concert op donderdag 30 juni. Drie dagen later organiseert poppodium So What op zondag zijn eigen festival met The Kik en De Kraaien. En op donderdag 7 en vrijdag 8 juli verzorgen respectievelijk Racoon en Miss Montreal een concert.
Voor 15-plussers en clubliefhebbers is er op vrijdag 1 juli het Brandalarm Festival. Eten, muziek en cultuur smelten op zaterdag 2 juli samen op het Kaas & Couscous Festival. Tropische geluiden klinken tijdens het Papi Chulo Outdoor een week later. En de festiviteiten worden op op zondag 10 juli afgesloten met de Verenigingendag. Kortom, er is anderhalve week lang voor elk wat wils.

Pal Mundo Festival (2 en 3 juli, Zuiderpark, Den Haag)

Zelf noemen ze Pal Mundo het grootste Latin & Caribbean Festival van Europa. Na de vorige editie in 2019 in Amsterdam, strijkt het festival hartje zomer voor het eerst neer in het Haagse Zuiderpark. De tropische klanken komen vanuit de hele wereld: Brazilië, Cuba, Colombia, Jamaica, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten en Nederland.
De Cubaanse reggeatongroep Gente de Zona scoorde met 'La Gozadera' een megahit. De videoclip werd al ruim 1,4 miljard (!) bekeken. Maar ook andere artiesten hebben een indrukwekkende staat van dienst: de Brazilaanse zangeres Anitta won vijf MTV Europe Music Awards, de Amerikaanse zanger Prince Royce verzilverde tot nu toe 75 van de 153 (!) muziekprijzen waarvoor hij werd genomineerd en de Colombiaanse zanger Maluma won een Latin Grammy Award en werkte onder meer samen met The Weeknd. Van eigen bodem: de hiphop-groep Broederliefde én salsa-ster Rolf Sanchez komt met nieuw werk.