Zo duur is trouwen in jouw gemeente

Bruiloft
Bruiloft © ANP
REGIO - Nu alle coronamaatregelen na twee jaar zijn losgelaten en de zomer in aantocht is, staan er weer veel trouwerijen op de planning. Maar voor een huwelijk in het stadhuis heb je dit jaar niet alleen een bruid en bruidegom nodig, maar ook een goedgevulde portemonnee. Na corona is trouwen in het stadhuis gemiddeld 10 procent duurder geworden. Dat maakt de trouwsite The Perfect Wedding maandag bekend. Delft spant hierbij de kroon. Dit is de enige gemeente in Nederland die meer dan 2000 euro vraagt.
De grootste trouwprijsstijging in de regio vond in de gemeente Gouda plaats. Daar betaalde je in 2021 nog 266 euro om het jawoord doordeweeks uit te kunnen brengen op het stadhuis. Dit jaar leg je ruim 30 procent, namelijk 348,03 euro, meer neer om te kunnen trouwen. Toch is Gouda nog lang niet de duurste gemeente om doordeweeks te kunnen trouwen. Westland heeft namelijk het duurste doordeweekse trouwtarief. Daar staat 611,50 op het bonnetje van een bruiloft. Als je in het Westland wilt trouwen, is zelfs een beter idee om op een zaterdag te trouwen. Dan betaal je 'maar' 543 euro.
Bekijk hieronder hoeveel een bruiloft op een doordeweekse dag in jouw gemeente kost
Ook weddingplanner Nadine van Giezen uit Alphen aan den Rijn merkt dat de prijzen voor trouwen in een stadhuis flink omhoog zijn gegaan. 'De gemeentehuizen zijn echt belachelijk duur aan het worden. Ik merk zelf dat heel veel bruidsparen er tegenwoordig voor kiezen om gratis te trouwen op maandag en daarnaast ceremonieel trouwen met een ceremoniemeester op een andere dag en locatie', vertelt Van Giezen.

Locaties, bloemen en ringen, alles is duurder

Ook in de gemeenten waar je in het weekend kan trouwen, zijn de huwelijkstarieven omhoog gegaan. In Den Haag leg je het meeste neer om op een zaterdag te trouwen: 1.375,90 euro. Met dat bedrag is de gemeente Den Haag ook de duurste gemeente in Nederland om te trouwen op een zaterdag. 'Waarschijnlijk heeft die prijsstijging te maken met het feit dat er de afgelopen twee jaar heel weinig gebeurd is op het gebied van trouwerijen door corona', voegt Van Giezen toe.
Bekijk hieronder hoeveel een bruiloft op een zaterdag in jouw gemeente kost
Daarnaast geeft de Alphense weddingplanner ook aan dat veel zaken die nodig zijn bij een trouwerij de afgelopen jaren duurder zijn geworden. 'Trouwlocaties in het algemeen zijn duurder geworden doordat daar ook twee jaar niets kon doorgaan vanwege corona. Maar ook bloemen kosten door corona en de huidige gasprijzen veel meer. En de prijzen van goud en zilver zijn omhoog geschoten waardoor trouwringen nu veel duurder zijn.'

Zondags trouwtarief flink opgeschroefd

In steeds meer gemeenten kunnen stellen ook op een zondag in het huwelijksbootje stappen. In onze regio wordt er in veertien van de 27 gemeenten ook op zondag getrouwd. Daarbij is onze regio meteen een van de duurste regio's om op zondag te trouwen. De top 3 van Nederlandse gemeenten met het hoogste tarief voor een zondagse bruiloft wordt volledig gevuld door gemeenten uit onze regio's. Op de derde plek staat Pijnacker-Nootdorp (1.700 euro), op de tweede plek Oegstgeest (1.841,15 euro) en Delft (2.139 euro) voert de lijst aan. Daarmee is de gemeente Delft ook de enige gemeente in Nederland die überhaupt boven de 2.000 euro vraagt voor een huwelijk op het stadhuis.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Delft komt dit hoge trouwtarief vooral doordat het stadhuis op zondag open moet worden gehouden. 'Doordeweeks is er al personeel aanwezig en is het stadhuis standaard geopend, maar in de weekenden is er extra personeel nodig en zijn er dus meer kosten om het stadhuis te openen. Daarnaast wordt het stadhuis speciaal en exclusief geopend voor het bruidspaar, waardoor zij het stadhuis geheel tot eigen beschikking hebben met meer tijd en geen overlap met andere huwelijken.'

'Gemiddeld een huwelijk op zondag per jaar'

Voor die 2.000 euro op zondag krijgt een bruidspaar dus wel een exclusievere bruiloft dan als zij doordeweeks elkaar het jawoord geven. 'Op zondag heeft het bruidspaar vijf kwartier de tijd voor de huwelijksvoltrekking. De ceremonie duurt een half uur zodat er nog tijd is om bijvoorbeeld foto’s in de hal van ons stadhuis te maken. En de Delftsblauwe loper ligt voor het bruidspaar klaar', voegt de woordvoerder toe.
Daarbij laat de gemeente Delft wel weten dat er niet vaak wordt getrouwd op zondag. 'Afgelopen jaren was het gemiddeld één huwelijk op zondag per jaar. Dit jaar word er voor de 5e keer een huwelijk op zondag voltrokken.' Ook Van Giezen geeft aan dat de zondag geen populaire dag onder stellen is om te trouwen. 'Bruidsparen trouwen toch het liefst op een vrijdag of zaterdag. Alle andere dagen hebben minder de voorkeur, omdat gasten dan toch vaak vrij moeten nemen van hun werk. Tenzij stellen een specifieke datum hebben zoals ''22-2-2022''', legt zij uit.

Hillegom en Wassenaar als enige goedkoper

Ondanks dat in de meeste gemeenten de prijzen (flink) zijn toegenomen om het jawoord uit te kunnen brengen op het stadhuis, zijn in twee gemeenten in de regio de prijzen verlaagd: Hillegom en Wassenaar. In Hillegom betaal je gemiddeld 15 procent minder voor een huwelijk op het stadhuis. In Wassenaar nam de prijs zelfs nog meer af. Voor een doordeweekse bruiloft of een weekendhuwelijk betaal je daar dit jaar ongeveer 20 procent minder dan vorig jaar.