Huisartsen: zorgen over onduidelijkheid toekomst LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer

Het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer | ANP
Het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer | ANP
ZOETERMEER - Huisartsen in Zoetermeer maken zich zorgen over de aanhoudende onduidelijkheid rond de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis in hun gemeente. Dat zegt André Louwen, voorzitter van de raad van bestuur van de Stichting georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ). 'Wij worden geregeld bijgepraat, maar zijn niet betrokken bij de onderhandelingen', zegt hij. Het Langeland Ziekenhuis moet nog dit jaar fuseren met het Hagaziekenhuis, maar het is onduidelijk wat er dan in Zoetermeer kan blijven. De redding van Langeland gaat sowieso een kleine 60 miljoen euro kosten.
Het gaat al jaren financieel slecht met het Langeland Ziekenhuis. Het Zoetermeerse hospitaal werd in 2015 gered door het Delfste Reinier de Graaf en het Haagse Hagaziekenhuis. De drie vormden samen de Reinier Haga Groep en zouden op termijn fuseren. Enkele jaren geleden klapte de verloving. Gesprekken over het uit elkaar gaan van de ziekenhuisgroep liepen lange tijd erg stroef, en dat betekent onduidelijkheid over de toekomst van het Langeland Ziekenhuis.
'Wij pleiten voor een zo volwaardig mogelijk ziekenhuis', zegt Louwen. Maar hij weet ook dat er nog veel onduidelijk is over de afdelingen die wel of niet kunnen openblijven. 'Er wordt bijvoorbeeld gesproken over gynaecologie en acute verloskunde', weet Louwen. 'Wij als huisartsen zeggen dat dit echt behouden moet blijven. Maar dan is de vraag: is dit ook kwalitatief houdbaar in te vullen.'

Zorgverzekeraars aan zet

Dat is precies de discussie die nu aan de onderhandelingstafel wordt gevoerd door de zorgverzekeraars. Die zullen moeten betalen. En als complicerende factor: het pand waarin het Langeland Ziekenhuis nu zit, verkeert in erg slechte staat. Dus er zal nieuwbouw moeten komen en dat is duur. En: hoe meer afdelingen, hoe groter de nieuwbouw, hoe duurder het pand. In een principeakkoord blijft de Spoedeisende Hulp (SEH) in Zoetermeer, in ieder geval voorlopig, open. Maar daar is wel een serieus personeelsprobleem.
In de afspraken die nu zijn gemaakt staat dat het Reinier de Graaf in Delft op 1 juli als zelfstandig ziekenhuis verdergaat. Dat ziekenhuis heeft dan niets meer te maken met het voortbestaan van de collega's in Zoetermeer. Maar ook is in de planning opgenomen dat voor 31 december Haga en Langeland fuseren, dus daar is het nu alle hens aan dek.
Reinier de Graaf en het Hagaziekenhuis gaven het LangeLand een zogenoemde achtergestelde lening om het te redden van een faillissement. Vorig jaar werd duidelijk dat het geld niet terugbetaald hoeft te worden. Met nog wat extra kosten erbij, betekent dit dat zowel het Hagaziekenhuis als het Reinier de Graaf zo'n 19 miljoen euro meebetalen aan het nogmaals overeind houden van het Zoetermeerse ziekenhuis. De verzekeraars betalen de rest van het reddingsplan dat uiteindelijk zo'n 60 miljoen gaat kosten.

Baas Langeland onderhandelt

Pier Eringa is de aangewezen persoon die de discussie tussen Haga en Langeland in goede banen moet leiden. Dat doet hij namens zijn 'eigen' ziekenhuis in Zoetermeer, maar ook namens het Haga. De baas van het Hagaziekenhuis moest begin dit jaar vertrekken en Eringa werd als plaatsvervanger aangewezen. Vanuit het Hagaziekenhuis zit een arts bij de onderhandelingen die een stem heeft als er belangrijke beslissingen worden genomen die ook het Haga treffen. Aan tafel zitten ook de zorgverzekeraars. Die zijn verdeeld over wat er in Zoetermeer open moet blijven en wat weg kan. Bovendien dienen de banken nog hun goedkeuring te geven, en die zijn kritisch.
Dus houdt de onzekerheid voor de huisartsen in Zoetermeer voorlopig nog aan. 'Wij vinden het erg lang duren', zegt André Louwen. 'Dit komt de inspiratie en de motivatie niet ten goede.' De huisartsen willen door met hun eigen plannen voor de toekomst die zijn vastgelegd in Zoetermeer 2025. Zoetermeer vergrijst veel harder dan de rest van de regio en de vraag naar zorg stijgt. De huisartsen hebben bij het tackelen van dit probleem het ziekenhuis hard nodig.