Hoe smaakten bloembollen tijdens Tweede Wereldoorlog? Deze kinderen nemen proef op de som

Bloembollen met aardappelpuree op een toastje
Bloembollen met aardappelpuree op een toastje © Sleutelstad
LEIDEN - Leerlingen van de basisschool Lucas van Leyden uit Leiden kruipen dit jaar op een bijzondere manier in de huid van leeftijdsgenoten die de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zo proberen ze zelf hoe het is om tulpenbollen te moeten eten. 'Ik zou het niet voor de lol eten', zegt een van de leerlingen na een hapje van een tulpenbol.
Naast het eten van de tulpenbollen, lezen de kinderen ook brieven en bekijken ze foto's uit de oorlog uit het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken. 'De kinderen leren dat iedereen oorlog anders meemaakt afhankelijk van de omstandigheden waarin iemand verkeert', legt Susan Suèr van Erfgoed Leiden en Omstreken uit. Suèr ontwikkelde het speciale lesproject waarbij kinderen in groepjes een personage volgen dat de oorlog heeft meegemaakt.
Kinderen eten bloembollen met aardappelpuree
Zo gaat een van de groepjes die zich bezighoudt met schaarste aan eten, tulpenbollen pureren én proeven. 'Het smaakt heel vies, maar ik zou het wel eten als ik echt niks anders heb', zegt een van de leerlingen tegen Sleutelstad, mediapartner van Omroep West. 'Ik kan het me nu beter voorstellen om te leven in oorlogstijd.'
Zo ziet ook organisator Suèr het: 'Door het echt te doen, kunnen kinderen zich beter inleven en laat het een grotere indruk achter dan als je het leest in een boek.'