Oekraïense dansers opgevangen in voormalig Koninklijk Conservatorium: 'Een cadeautje'

De Oekraïense Veronika danst nu in het voormalig Koninklijk Conservatorium
De Oekraïense Veronika danst nu in het voormalig Koninklijk Conservatorium © Omroep West
DEN HAAG - Met een grote koffer in de ene hand en beddengoed onder de arm kwamen de afgelopen weken meer dan 150 Oekraïense vluchtelingen aan bij het voormalig Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Door de gemeente is alles op alles gezet om het voormalig dansinstituut om te bouwen tot een plek waar geslapen, gegeten en vooral ook gedanst kan worden. Onder de vluchtelingen bevinden zich nu namelijk zeventien professionele dansers uit Oekraïne. 'De dansstudio's zijn nog helemaal intact met een dansvloer, een barre en spiegels. Dus wij konden er zo in. Dat is echt een cadeautje!'
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en de Oekraïense danseres Veronika Rikitina uit haar land moest vluchten, had zij niet verwacht dat zij zo weer aan de slag zou kunnen als danseres. 'Ik ben hier nog niet zo lang, twee weken ongeveer', vertelt zij terwijl ze haar kamer in het voormalig conservatorium laat zien. 'Het was eerst helemaal niet de bedoeling dat ik naar Nederland zou vluchten. Maar mijn ouders wilden dat ik naar Amsterdam zou gaan, omdat dat veiliger was. Daar hoorde ik van dit Oekraïense dansgezelschap in Den Haag. Dus eigenlijk vielen alle puzzelstukjes hier per ongeluk op zijn plek en kon ik weer dansen.'
Oekraïense dansers opgevangen in voormalig Koninklijk Conservatorium: 'Echt een cadeautje'
In haar kamer in het dansinstituut probeert Veronika om een thuis te maken van haar kamer. 'Ik heb geprobeerd om het wat comfortabeler en gezelliger te maken voor mijzelf. Ik heb hier een soort woonkamertje gemaakt met een bank, mooie lampen en deze kast', somt de danseres op als zij naar de kast wijst die haar kamer in tweeën verdeelt.

'Foto's ophangen van familie en vrienden'

Vervolgens loopt ze door naar de ruimte achter de kast. Daar staat een bed met een bloemetjesdekbed erop. 'En dit is mijn slaapkamer', zegt de danseres trots. 'Binnenkort wil ik aan deze wand foto's ophangen van mijn familie en vrienden, zodat ik ze kan blijven herinneren en kan dromen over mijn thuis in Oekraïne', vertelt de danseres terwijl zij naar de achterkant van de kast wijst.
Het Koninklijk Conservatorium werd op initiatief van Igone de Jongh, voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet, en Senf Theaterpartners opengesteld voor de gevluchte Oekraïense dansers onder de naam 'Dutch Centre for Ukrainian Dancers' (DCUD). 'Er is een lijst gemaakt van ongeveer vijftig Oekraïense dansers die hier willen komen wonen en dansen en heel langzaam druppelen zij binnen. Er zijn nu in totaal zeventien dansers aangekomen in Den Haag', vertelt Rinus Sprong, choreograaf en dansdocent van het voormalig Koninklijk Conservatorium en nu van het DCUD.

Mannelijke dansers komen Oekraïne niet uit

In het voormalig Koninklijk Conservatorium verblijven niet alleen maar gevluchte dansers uit Oekraïne in het 'dance centre'. 'In totaal wonen hier nu 150 Oekraïense vluchtelingen en er is plek voor 250 mensen. Van die plekken zijn er vijftig gereserveerd voor dansers', legt Sprong uit.
Veronika in haar slaapkamer in het voormalig conservatorium
Veronika in haar slaapkamer in het voormalig conservatorium © Omroep West
Toch druppelen de dansers maar mondjesmaat binnen. 'Van die vijftig dansers is de helft man en die komen Oekraïne niet uit, omdat zij moeten dienen in het leger', zegt Sprong. 'Er is nu een onderhandeling gaande met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Oekraïense ambassade en zelfs de burgemeester van Den Haag zodat die mannen toestemming krijgen om hiernaartoe te komen. Maar wanneer dat precies wordt beslist, is nog onduidelijk', verzucht de choreograaf.

'Zijn veiligheid is net een loterij'

Ook Veronika wacht met smart op het moment dat de mannelijke dansers naar Den Haag mogen komen. 'Mijn vriend, hij is ook een danser, zit nog in Oekraïne, net zoals veel mannen', vertelt zij. 'Ik maak mij best veel zorgen over hem. Het is voor hem elke dag een loterij of hij veilig blijft of niet', zegt de Oekraïense danseres geëmotioneerd.
Ondanks dat het gemis van haar vriend, voelt Veronika zich al aardig thuis in Den Haag. 'Ik voel mij nu een stuk veiliger en beter. Ik maak nieuwe vrienden die ook uit Oekraïne zijn gevlucht en ik heb ook al een aantal Nederlandse vrienden waarmee ik heb gewandeld', vertelt de danseres met een lach. 'En ik kan hier natuurlijk dansen. Ik heb al stukken van Jirí Kylián, een choreograaf uit Tsjechië, mogen dansen. Dat vond ik echt heel fijn', voegt ze vol passie toe.

Optreden in Londen

Ook voor Sprong voelt het lesgeven in het voormalig Koninklijk Conservatorium als thuiskomen. 'Het is heel raar om hier weer te zijn, want ik ken dit gebouw al sinds 1980. De laatste jaren heeft het natuurlijk leeggestaan en dat voel je ook als je hier rondloopt. Maar nu blazen wij er opeens weer leven in en dat is wel heel mooi', legt hij uit. 'Alle kamers in dit gebouw waar vroeger musici repeteerden zijn nu ingericht als slaapkamers. En deze studio's zijn gewoon nog helemaal intact: er is nog een dansvloer, een barre en spiegels aan de muur. Dus wij konden er zo in. Dat is echt een cadeautje!'
Naast repeteren en trainen in het oude conservatorium, worden er ook al plannen gesmeed om een heus dansgezelschap, genaamd 'The Independent Ukrainian Ballet Company', op te zetten en om daarmee optredens te geven. 'Het plan is om met deze mensen een productie op te zetten waarmee wij benefietoptredens kunnen geven in bijvoorbeeld Amare', vertelt Sprong over de toekomstplannen. 'En misschien ook in Londen, daar wordt nu over onderhandeld', zegt hij trots.