Oorlogsmonument in Leiden beklad, gemeente doet aangifte

Het monument aan het Kiekpad bij de Lammermarkt
Het monument aan het Kiekpad bij de Lammermarkt © Sleutelstad
LEIDEN - Eén dag voor de nationale dodenherdenking is een oorlogsmonument in Leiden beklad. Het gaat om het monument aan het Kiekpad bij de Lammermarkt. Op het muurtje naast het standbeeld staat de tekst: 'Kk gemeente'. Daarnaast is een dolk getekend waaraan een druppel hangt en er is een anarchistische symbool te zien. De gemeente heeft aangifte gedaan.
De laatste tijd komt het in Leiden vaker voor dat een kunstwerk of een object wordt beklad, zoals een kunstwerk aan het Betaplein en meerdere keren het regenboogmonument bij de Haarlemmerstraat. Daar stond de vorige keer: 'Aangifte is geen dialoog' met daarboven wederom een anarchistisch symbool.
'We vinden het onacceptabel dat er opnieuw een standbeeld is beklad', reageert de gemeente op de bekladding van het oorlogsmonument. 'Het standbeeld is inmiddels schoongemaakt door de Kunstwacht. De gemeente doet aangifte van vernieling bij de politie. Samen met de politie wordt onderzocht wie de daders zijn.'

Dodenherdenking Leiden

De jaarlijkse dodenherdenking bij het monument in Leiden komt niet in gevaar. Bij het standbeeld worden op 4 mei na de herdenkingsdienst in de Pieterskerk kransen gelegd en twee minuten stilte gehouden.