Vogelpoep weggepoetst, oorlogsmonumenten klaar voor herdenking

Alle herdenkingsmonumenten krijgen een poetsbeurt
Alle herdenkingsmonumenten krijgen een poetsbeurt © Omroep West
REGIO - Ze zien er weer spic en span uit. Vlak voor de dodenherdenking hebben tientallen oorlogsmonumenten een flinke poetsbeurt gekregen. 'Het moet er een beetje netjes bij staan', zegt Joost Frerichs die bij het monument aan het Kiekpad in Leiden bezig is met schoonmaken.
Ieder jaar rond maart begint de tournee van de Kunstwacht door Nederland. 'Wij rijden langs 58 gemeentes waar wij de monumenten waar herdacht wordt een poetsbeurt geven', vertelt Joost Frerichs van de Kunstwacht. De Kunstwacht is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van kunst in gemeentes.
Monumenten weer picobello voor 4-5 mei herdenking
Bij het monument bij de Lammermarkt in Leiden wordt de vogelpoep van het beeld afgespoeld, het brons wordt in de was gezet, de tegelvloer krijgt een poetsbeurt en de resten van graffiti worden weggewerkt. Alles om de komende dagen de mensen een opgeruimde aanblik te bieden en wat dat betreft de herdenking niet te verstoren.
Het monument aan het Kiekpad was eerder deze week in het nieuws, omdat het was beklad. Op het muurtje naast het standbeeld stond de tekst: 'Kk gemeente'. Deze bekladding was eerder al weggehaald, de Kunstwacht is daar niet voor gekomen.

Meeuw

Alleen die ene meeuw trekt zich hier niets van aan. Nadat de mannen van de Kunstwacht zijn verdwenen, gaat het dier breeduit op het hoofd van het standbeeld staan en doet zijn behoefte.