Aardbeien wassen en in de koelkast bewaren? Vanaf nu weet je hoe het (niet) moet

Aardbeien
Aardbeien © ANP
'S-GRAVENZANDE - Je struikelt er deze dagen over: aardbeien. In de supermarkt, op allerlei heerlijke gebakjes bij de bakker en bij die paar laatst overgebleven groentemannen. Lekker zoet en ook nog eens gezond. Er zijn daarom veel mensen die weer hun tanden zetten in het verleidelijke stuk rood fruit. Maar hoe kun je ze het beste eten en bewaren? Dat antwoord is nog niet zo eenvoudig, blijkt.
Aardbeien wassen met baking soda, aardbeien wassen met zout, aardbeien wassen met azijn, aardbeien met beestjes erin: op internet wemelt het van de verhalen, tips en adviezen. Ook over hoe je ze moet bewaren. En of dat kroontje er nou wel of niet af moet. Om er achter te komen hoe het echt zit, belden wij met Sandra Huysman van kwekerij De Westlandse Aardbei in 's-Gravenzande.
Zij begrijpt dat mensen hun aardbeien willen wassen. 'Ze worden met de hand geplukt. Niet met handschoenen, want dan deuken ze in en voel je het niet goed. Daarom snap ik wel dat mensen ze willen wassen, maar zoals wij onze aardbeien laten groeien en telen is dat echt niet nodig.'

Beestjes in je aardbei

Maar hoe zit het dan met die beestjes? 'Dat komt waarschijnlijk omdat veel mensen denken dat er bij de teelt in de volle grond eerder beestjes in zitten. Maar wij doen het in een kas, hier hangt alles schoon en vrij. En op ooghoogte, zodat de plukkers lekker rechtop kunnen lopen. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alle aardbeientelers.'
Wassen hoeft dus volgens haar niet. Hoe doen ze dat dan bij de bakker, met al die zalige taartjes? Max van der Zijden van bakkerij Klink uit Voorburg zegt heel stellig zijn aardbeien zeker te wassen. 'Ja, dat moet ook van de warenwet. Al is de kans dat ze daarmee beschadigd raken wel aanwezig. Wat ik thuis doe? Daar spoel ik ze ook altijd even af.'

Aardbeien wassen? Wèl doen, zegt de deskundige

Een aardig klusje voor Van der Zijden en zijn team, die per jaar toch al gauw duizenden kilo's aardbeien verwerken. 'Die haal ik bij een lokale teler in Pijnacker, dat is ook beter voor het milieu.' Volgens de bakker is wassen dus noodzakelijk, terwijl de teler zegt dat het niet hoeft. Hoe zit het nou? Tijd voor een telefoontje naar het Voedingscentrum in Den Haag.
Daar werkt Wieke van der Vossen als expert voedselveiligheid. 'Het beste kun je ze toch even wassen onder de stromende kraan, met koud of lauw water, dat maakt niet uit. Maar wel pas vlak voordat je ze gaat gebruiken.'

Larven in je aardbei

Aardbeien weken, aardbeien wassen met zout water of aardbeien onderdompelen in azijn. Dat is dus allemaal niet nodig. En die beestjes dan? 'Ja, ik zag op TikTok ook die larven voorbij komen. Dat kan gebeuren, aardbeien zijn tenslotte een natuurproduct. Dus er kunnen ook larven van de fruitvlieg in zitten. Die zijn echt onschadelijk, daar zou ik mij niet druk om maken.'
En de bestrijdingsmiddelen dan? 'Wij proberen bij de Westlandse Aardbei zoveel mogelijk biologisch te bestrijden', vertelt Huysman. 'Sowieso is de Nederlandse wet heel streng voor de tuinbouw.' Het Voedingscentrum beaamt dat.

Helpt wassen tegen bestrijdingsmiddel?

'De aardbei is een kwetsbaar product en is best wel gevoelig voor allerlei plagen, zoals insecten of schimmels. Er worden vaak wel bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar de wet is inderdaad heel streng en er worden ieder jaar altijd duizenden monsters genomen van ons groente en fruit om te controleren. Die zijn bijna altijd onder de norm, dus het kan geen kwaad.'
Krijg je die bestrijdingsmiddelen er dan ook af door de aardbeien met water af te spoelen? Het helpt wel ietsje, zegt Van der Vossen. 'Maar veel bestrijdingsmiddelen zijn juist gemaakt om goed tegen water te kunnen. Aardbeien van de volle grond staan natuurlijk soms ook in de regen en dan wil je niet dat het middel meteen wegspoelt. Maar nogmaals, er wordt zo weinig gebruikt dat het echt geen kwaad kan.'

Kroontje verwijderen of niet?

Dan nog de kwestie van het kroontje: eraf halen of juist niet? Want: wat is een zomerkoninkje zonder kroon? 'De kans dat je ze daarmee beschadigt is wel aanwezig', zegt Van der Zijden. 'Sommige bakkers laten ze daarom zitten, anders wordt hij snel minder qua uiterlijk en smaak.' Toch doen ze dat bij Klink niet.
'Wij halen ze eraf, want je wilt tenslotte geen kroontje tussen je tanden.' Volgens het voedingscentrum kun je het kroontje het beste laten zitten tijdens het bewaren, om te voorkomen dat schimmel en bederf een kans krijgen. 'Haal het kroontje er pas af vlak voordat je ze gaat eten.'

Hoe aardbeien bewaren

Dan nog de koelkastkwestie. Moet je aardbeien buiten de koelkast bewaren of juist niet? 'In de koelkast blijven ze iets langer goed', zegt de deskundige van het Voedingscentrum. Op internet wordt ook vaak getipt de aardbeien droog te deppen en uit het bakje te halen, om ze vervolgens in een schaaltje te doen.
Maar volgens Van der Vossen is dat geen goed idee. 'Nee, dat kun je beter niet doen. Dan gaan de aardbeien kapot. En alles wat je beschadigt of deukt, daar kan het product gaan bederven. Aardbeien zijn al heel kwetsbaar, laat ze maar gewoon in het doosje.' Tot slot nog een gouden tip van de kwekerij uit 's-Gravenzande: 'In de koelkast bewaren is prima, maar haal ze een tijdje van tevoren eruit als je ze gaat eten. Dan zijn ze het allerlekkerst.'