Feyenoord-fan Bruce beleefde magische voetbalavond in Marseille: 'Nu gaan we winnen ook'

Feyenoord speelt op 25 mei de finale in Tirana
Feyenoord speelt op 25 mei de finale in Tirana © ANP
GOUDA - Negentig minuten lang een verhoogde hartslag, klamme handen en trillende knieën. Dat was donderdagavond de realiteit voor vele Feyenoord-fans tijdens de allesbeslissende halve finalewedstrijd van de Conference League waarin Feyenoord het opnam tegen Olympique Marseille. Ook bij Feyenoord-supporter Bruce Tol uit Gouda, die de wedstrijd bijwoonde in Marseille, was de spanning tot de laatste seconden hoog. Met een gelijkspel (0-0) op het scorebord, wat voldoende was voor Feyenoord, floot de scheidsrechter uiteindelijk de wedstrijd af. 'Opeens stonden we echt in die finale.'
'De kater valt nog wel mee', vertelt Bruce met een schorre stem vrijdagochtend, 'the day after', in West Wordt Wakker. 'Het feestje was niet bizar groot, want het was nogal onrustig in Marseille. Maar de blijdschap was natuurlijk wel intens groot', lacht de Feyenoord-supporter uit Gouda. 'Daarnaast was de wedstrijd natuurlijk vrij intens, dus ik heb daar denk ik het meest een kater van.'
Bruce was in Marseille voor de wedstrijd
Bruce was in Marseille voor de wedstrijd © Bruce Tol
Feyenoord speelde donderdagavond de halve finale van de Conference League uit tegen Olympique Marseille. Na de eerdere overwinning van 3-2 van vorige week in De Kuip, had de Rotterdamse club een goede uitgangspositie. 'Vorige week donderdagavond in De Kuip was prachtig', vertelde Bruce donderdagmiddag al tegen Omroep West. Aan een gelijkspel in Marseille zouden de roodwitten dus al genoeg hebben om zich te plaatsen voor de finale.

Sfeeractie met kilo's vuurwerk

De cruciale halve finale-avond begon voor Bruce al spannend. 'Van veel supporters kreeg ik al te horen dat het lastig was om het stadion goed in te komen', legt hij uit. 'Maar 's avonds lukte het mij gelukkig om normaal binnen te komen.' Eenmaal in het stadion weet de Feyenoord-fan bijna niet wat hem overkomt. 'De sfeer daar was echt magisch', beschrijft hij. 'Het stadion was heel mooi. Natuurlijk ben ik er nog steeds van overtuigd dat De Kuip het mooiste stadion is. Maar het stadion van Marseille doet ook zeker mee', lacht Bruce.
Volgens Bruce werd de wedstrijd nog magischer door de kilo's vuurwerk die werden afgestoken. 'De harde kern van Marseille mocht eigenlijk niet in het stadion zijn, maar die hebben zich op een of andere manier toch op de tribune weten te verzamelen. Daar was een bizarre sfeeractie met alleen maar vuurwerk', legt hij verwonderd uit.

'Alleen maar tegenhouden, tegenhouden, tegenhouden'

'Dat was prachtig. De sfeer was gewoon geweldig. Ik vind het nog steeds geweldig', gaat Bruce verder. 'En de wedstrijd is natuurlijk goed uitgepakt gisteravond. Als we hadden verloren, had ik het waarschijnlijk minder mooi gevonden, denk ik', lacht hij.
Ondanks dat de sfeer in het stadion van Olympique Marseille prachtig was, heeft Bruce de hele wedstrijd op het puntje van stoel gezeten. 'We kennen Feyenoord natuurlijk als een club die de baas is en kan aanvallen. Maar gisteravond was het alleen maar tegenhouden, tegenhouden, tegenhouden. En eigenlijk ging ze dat heel goed af', zegt de fan tevreden. Na 90 minuten speeltijd en vijf minuten blessuretijd eindigde de allesbeslissende halve finale in 0-0.

'Opeens floot de scheids af'

'Dat laatste fluitsignaal, dat was zo geweldig', gaat Bruce verder. 'Je ziet zoveel mooie dingen op dat moment gebeuren. Lutsharel Geertruida, verdediger bij Feyenoord en een echte ''Feyenoordjongen'', sprintte meteen naar het uitvak om het met ons te vieren. Wat je dan voelt, is echt niet te beschrijven.' Toch was de ontlading tijdens het fluitsignaal van de scheidsrechter niet meteen enorm bij Bruce. 'Ik heb eigenlijk niet echt een oerkreet uitgeschreeuwd, omdat ik dacht dat Marseille nog een corner kreeg. Maar opeens floot de scheids af en stonden we in de finale', vertelt hij nog steeds enigszins verbaasd.
De kaarten voor de finale van de Conference League op 25 mei in Tirana (Albanië) heeft Bruce al binnen. 'Het is een unieke situatie. De eerste finale van de Conference League en Feyenoord is er gewoon bij. Dat is prachtig!', roept de Feyenoord-supporter trots. 'En daar gaan we gewoon winnen ook', voegt hij vastberaden toe.