Vrees voor scheuren in dijken door aanhoudende droogte

Een dijkinspectie, beeld ter illustratie
Een dijkinspectie, beeld ter illustratie © ANP
DELFT - Het hoogheemraadschap van Delfland gaat controles uitvoeren op twintig kilometer veendijk in verband met de aanhoudende droogte. Als de veendijken uitdrogen, kunnen er scheuren ontstaan en kan de dijk gaan schuiven, en dat kan voor overstromingen zorgen. Het gaat om dijken in Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Berkel en Rodenrijs.
Volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is het neerslagtekort in Nederland zelden zo hoog geweest. Momenteel ligt het tekort op het niveau van de vijf procent droogste jaren ooit. Gezien de temperaturen de komende weken nog hoger oplopen en er geen regen wordt verwacht, zal het tekort nog verder stijgen.
Dat het zo vroeg in het voorjaar al droog is, betekent dat de waterschappen maatregelen nemen. In Delfland is ongeveer een kwart van alle dijken gevoelig voor droogtescheuren. Het hoogheemraadschap begint met het controleren van de twintig kilometer veendijk die het meest gevoelig is. Wanneer er scheuren worden aangetroffen, worden die direct gerepareerd. Om die controles uit te kunnen voeren zijn de dijken vrijdag vervroegd gemaaid.

Verhogen waterpeil in sloten

Ook andere waterschappen kampen met droogteproblemen. Sommigen verhogen het waterpeil in de sloten en kanalen om de zakkende grondwaterstand op peil te houden. In een klein deel van Noord-Brabant geldt een sproeiverbod en in andere delen van de provincie mogen grasland en sportvelden niet meer besproeid worden met oppervlaktewater. Samen met Rijkswaterstaat houden de waterschappen de ontwikkelingen rondom de droogte daarom nauwlettend in de gaten.