Regenboogbank onthuld bij regenboogvlag die eerder acht keer werd vernield

Nieuwe regenboogbank in het Huijgenspark
Nieuwe regenboogbank in het Huijgenspark © Den Haag FM
DEN HAAG - Het Huijgenspark heeft sinds vrijdag een regenboogbankje. Het bankje is geplaatst als reactie op meerdere vernielingen van een regenboogvlag in het park. Nadat de vlag acht keer was vernield, wilden COC Haaglanden en meerdere omwonenden graag een permanent symbool voor de LHBTIQ+-gemeenschap. 'Dit initiatief is een prachtig voorbeeld dat liefde het wint van haat en geweld', zegt wethouder Arjen Kapteijns bij de onthulling.
De regenboogvlag in het park is ook opnieuw gehesen. Aangezien de vlaggenmast eerder ook een mikpunt voor vernielingen is geweest, is de mast inmiddels in beton gegoten om te voorkomen dat die nog uit de grond kan worden getrokken. 'Dan gaan we ervan uit dat het minder vaak gebeurt. Maar het is jammer dat het moet', zei Marion Tahapary, voorzitter van COC Haaglanden eerder. De vlag verdween meerdere keren, maar steeds werd er een nieuwe opgehangen.
Vorige week zijn er twee jongens van 14 en 17 opgepakt voor het vernielen van de vlag. Tahapary zou graag nog met de jongens in gesprek gaan, zegt ze tegen mediapartner Den Haag FM. 'Dan kan je uitleggen wat het betekent dat ze zo'n vlag eruit halen. Je blijft van spullen van anderen af.'
Hagenaars en vrienden van de LHBTIQ+-gemeenschap hebben eerder geprotesteerd met een stoepkrijtactie tegen de vernielingen aan het symbool. 'Dit gaat om een community die het echt niet makkelijk heeft', zei Isabel Bos, raadslid van GroenLinks in Den Haag. 'Het gaat om mensen die constant horen: je moet anders zijn, je moet je aanpassen aan hoe wij willen dat jij moet zijn. Daarom is het extra pijnlijk dat deze vlag steeds weer doelbewust wordt weggehaald.'
De regenboogbank in Huijgenspark is niet de eerste bank met alle kleuren van de regenboog. Bij het Internationaal Homomonument aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov staan sinds vorig jaar al twee bankjes in de regenboogkleuren. 'Het is een geschenk van de gemeente Den Haag, welk ertoe bijdraagt dat het een beter herkenbare plek wordt voor onze LHBTIQ+ community', aldus de Stichting Internationaal Homomonument.