Schollenpop gaat deze zomer niet door: 'Heel erg jammer'

Schollenpop in 2014
Schollenpop in 2014 © ANP
DEN HAAG - Schollenpop wordt dit jaar afgelast. Het Scheveningse popfestival kan dit jaar niet doorgaan vanwege financiële en organisatorische redenen. Dat laat Raymond Fehling, een van de organisatoren van Schollenpop, maandag weten. Het muziekfeest zou op 6 augustus plaatsvinden.
Door financiële redenen heeft de organisatie moeten besluiten om het festival dit jaar toch niet te organiseren. 'Wij zitten nog steeds te wachten op de subsidie van de gemeente voor het festival. Maar al zouden wij de subsidie binnenkort krijgen, dan wordt het nog lastig, omdat alles duurder is geworden', legt Fehling uit. 'Ik heb ons festival ook een beetje met andere festivals vergeleken en alles is 35 à 45 procent omhoog gegaan in prijs. Met onze begroting gaan wij dat niet redden.'
'Daarnaast zijn twee van onze grootste sponsors ermee opgehouden. En Schollenpop is natuurlijk gratis, dus daar kunnen wij het festival ook niet mee bekostigen', voegt de organisator toe. Ook veranderingen in de organisatie van het popfestival hebben ervoor gezorgd dat het festival dit jaar niet door kan gaan. 'Er is een belangrijk iemand binnen de organisatie weg, dus dat brengt ook het een en ander in de war.'

Volgend jaar wel weer?

Fehling vindt het vooral heel zuur dat Schollenpop dit jaar toch niet door kan gaan. 'Ik vind het heel jammer, zeker omdat we dit jaar het 25-jarig jubileum zouden vieren.' Ondanks dat gaat de organisatie van het festival niet bij de pakken neerzitten. 'Wij zijn nu hard aan de slag met de plannen voor volgend jaar. We gaan kijken of iedereen zijn schouders er weer onder wil zetten en of het allemaal gaat lukken. Maar de insteek is dat Schollenpop volgend jaar wel weer doorgaat, vertelt Fehling enthousiast.
Schollenpop vindt altijd plaats op de eerste zondag van augustus. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1997 door een paar vrienden als een strandfeestje. In de jaren daarna is het uitgegroeid tot een groots zomerfestival op het Zuiderstrand in Scheveningen. De doelstelling van de zes vrienden voor het festival is in al die jaren onveranderd gebleven: een laagdrempelig popfestival met minimaal de helft van het programma lokaal talent, aangevuld met landelijk of internationaal bekende bands.