Coldcaseteam hoopt op meer tips over dood van Mario das Dores (35) uit Den Haag

Mario das Dores
Mario das Dores © Politie
DEN HAAG - Het coldcaseteam van de Rotterdamse politie hoopt op meer tips over de dood van Mario das Dores. De 35-jarige man woonde en werkte in 1994 in Den Haag en kwam om het leven toen hij in het water van de Delfhavense Schie in Rotterdam terechtkwam. Jarenlang werd uitgegaan van een noodlottig ongeluk, maar uit nieuwe informatie blijkt dat zijn dood mogelijk toch een misdrijf was. Omdat er op het feest dat Mario bezocht op de laatste avond van zijn leven ook mensen uit Den Haag aanwezig waren, doet de politie ook een beroep op mensen uit onze regio.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 10 mei. Meer zaken zijn hier te vinden.
Mario das Dores is in 1958 geboren op het Kaapverdische eiland Santo Antão. In zijn tienerjaren komt hij naar Nederland, waar hij trouwt en vader wordt van een dochter en een zoon. De relatie met zijn vrouw houdt geen stand en Mario trekt weer in bij zijn moeder, in de Van der Vennestraat in de Schilderswijk.
Hij werkt in 1994 in Den Haag als vuilnisman. Ook komt hij veel in de Schoeplaan in Laak. Zijn ex woont daar met de kinderen, en in dezelfde straat woont één van zijn beste vrienden, die tegelijkertijd een collega is bij de gemeente.

Feest in Rotterdam

Op zaterdag 14 mei 1994 gaat Mario 's avonds met een groep vrienden naar een Kaapverdiaans feest in de Sun Club, een uitgaansgelegenheid aan de Schuttevaerweg in Rotterdam-West, die inmiddels is verdwenen. Hij drinkt er de nodige alcohol en er zijn een paar opstootjes waar Mario bij is betrokken, maar die zijn niet ernstig en lopen met een sisser af.
Rond 4.30 uur in de nacht van 14 op 15 mei is het feest afgelopen en verlaat Mario de Sun Club. Samen met een paar anderen gaat hij nog even naar een andere club aan de Schuttevaerweg, daarna is hij niet meer gezien. Vijf dagen later, op 20 mei 1994, wordt het lichaam van Mario gevonden in de Delfhavense Schie. Dat is vlakbij de plek waar hij op stap was geweest en niet ver van de bekende Van Nelle-fabriek.
De plek waar het lichaam van Mario door roeiers werd gevonden
De plek waar het lichaam van Mario door roeiers werd gevonden © Omroep West

Jaren later toch aanwijzingen voor misdrijf

De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak. Daar komt uit naar voren dat Mario is verdronken en dat hij geen verwondingen had. Er is nog onderzoek gedaan naar de opstootjes tijdens het uitgaan, maar er was geen aanleiding om daar iets achter te zoeken. Wel heeft er korte tijd een verdachte vastgezeten, een bekende van Mario, maar vanwege gebrek aan bewijs is hij snel weer vrijgelaten.
Uiteindelijk is in 1994 het meest aannemelijke scenario, ook vanwege Mario's alcoholgebruik die nacht, dat hij per ongeluk in het water is beland en is verdronken. Maar nu, 28 jaar later, heeft de politie nieuwe informatie gekregen. Daar blijkt uit dat hij waarschijnlijk door toedoen van iemand anders in het water is beland, en dan zou de dood van Mario wel degelijk een misdrijf zijn. Daarom is het onderzoek door het Rotterdamse coldcaseteam heropend.
De zus van Mario das Dores vertelt over haar broer, en hoe graag ze wil dat duidelijk wordt wat er met hem is gebeurd:
Dood van Mario (35) mogelijk toch een misdrijf - Team West

Tot nu toe vijf tips

De recherche is bezig met het benaderen van mensen waarvan bekend is dat zij in de nacht van 14 op 15 mei 1994 samen met Mario zijn geweest. Daar zitten ook mensen bij die destijds al zijn verhoord, maar waarvan de politie nu ziet dat er tegenstrijdigheden in hun verklaringen zitten.
Eerdere oproepen in Opsporing Verzocht en Bureau Rijnmond hebben vijf tips opgeleverd, die de politie nu onderzoekt. Maar omdat Mario in Den Haag woonde en er in 1994 ook mensen uit die stad op het feest in Rotterdam waren, kunnen mensen uit deze regio wellicht ook helpen.

Wat is daar gebeurd?

Er moeten meer mensen zijn die op het Kaapverdiaanse feest in de Sun Club zijn geweest en die nog niet met de politie hebben gesproken, of mensen die in de buurt van de Schuttevaerweg en de Van Nelle-fabriek in Rotterdam zijn geweest en die hebben gezien hoe Mario in het water is beland. Met die mensen komt de politie graag in contact.
Verder hoopt de recherche dat mensen uit de omgeving van Mario in de afgelopen jaren via via hebben gehoord wat er gebeurd zou kunnen zijn in Rotterdam. De recherche is ervan overtuigd dat er mensen weten door wie Mario in het water terecht is gekomen en wat de directe aanleiding daarvan was. Als stimulans is er een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.
Mario das Dores
Mario das Dores © Familie

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem