Gieren in Avifauna trotse pleegouders van gierkuikens uit Blijdorp: 'Ze werden meteen geaccepteerd'

Eén van de pleegouders verzorgt het pasgeboren kuiken
Eén van de pleegouders verzorgt het pasgeboren kuiken © Vogelpark Avifauna
ALPHEN AAN DEN RIJN - Gieren in Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn verzorgen met succes twee jongen gieren die in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam uit het ei zijn gekropen. Blijdorp had geen gierenparen meer die voor de jonge vogels konden zorgen, maar in Avifauna waren koppels op onbevruchte eieren aan het broeden. Die onbevruchte eieren zijn verwisseld voor de jonge vogels uit Rotterdam. 'Zowel een jonge Rüppelsgier als een witkopgier werden meteen geaccepteerd en worden nu succesvol opgevoed', laat het Alphense vogelpark weten.
Afrikaanse gieren behoren tot de ernstig bedreigde diersoorten, zegt Diergaarde Blijdorp. Het fokprogramma in dierentuinen is daarom van groot belang. Blijdorp is de enige dierentuin in Europa waar de witkopgieren en de Rüppelsgieren dit jaar kuikens hebben gekregen. In totaal zijn er zes jonge vogels in Blijdorp geboren. Behalve twee witkopgieren en drie Ruppelsgieren is er ook een kapgier uit het ei gekomen.
Gieren leggen één ei per seizoen. Als dat verloren gaat, leggen ze een tweede ei. Om de aanwas van gieren te vergroten halen de dierenverzorgers van Blijdorp het eerste ei vaak weg en laten dat in een broedmachine uitkomen. Als de ouders een tweede ei hebben gelegd, wordt dat verwisseld voor het kuiken dat in de broedmachine is geboren. Het tweede kuiken uit de broedmachine wordt later opgevoed door een ander gierenpaar in de dierentuin.

Stropers in Afrika

Omdat Blijdorp geen gierenparen meer had, is voor twee kuikens contact gezocht met Vogelpark Avifauna. Een internationale commissie bepaalt of de gieren daar ook blijven wonen. Gieren worden ernstig bedreigd door stropers in Afrika. Die vergiftigen karkassen van illegaal geschoten neushoorns en olifanten om te voorkomen dat de vogels boven een dood dier blijven cirkelen. Dat zou verraden dat er op die plek illegaal gestroopt is.