Ziekenhuis Bronovo in Den Haag blijft toch open

Bronovo Ziekenhuis in Den Haag
Bronovo Ziekenhuis in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag blijft ook na 2024 open. Dat staat in plannen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) waaronder het ziekenhuis valt. Tot 2030 blijft het een ziekenhuis voor onder meer planbare en poliklinische zorg. Wat er na 2030 met Bronovo gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Plannen daarvoor worden met bewoners van de wijken er omheen en andere zorginstellingen gemaakt, belooft de top van HMC.
Duidelijk is al wel dat dat na 2030 alle behandelingen waarvoor een operatiekamer nodig is of waarvoor patiënten een nacht in het ziekenhuis moeten blijven naar HMC Antoniushove of HMC Westeinde verhuizen. In HMC Bronovo ontstaat zo plek voor een 'vernieuwend zorgaanbod', zoals de top van de ziekenhuizen het omschrijft. 'Hierin is ruimte voor zorg van medisch specialist tot huisarts.' Speciale aandacht is er daarbij voor ouderen en patiënten met chronische aandoeningen.
In 2019 werd bekend dat Bronovo zou sluiten. Het was te duur om het ziekenhuis open te houden en er was onvoldoende personeel om alles te blijven doen. In de afgelopen jaren is het ziekenhuis steeds verder uitgekleed. Zo verdween de geboortezorg volledig naar HMC Westeinde in het centrum van Den Haag.
Het Bronovo ziekenhuis
Het Bronovo ziekenhuis © Omroep West

Storm van kritiek

De plannen voor de sluiting van Bronovo zorgden voor een storm van kritiek, zowel vanuit de buurt als vanuit de gemeente Den Haag. 'Wij hebben goed naar iedereen geluisterd en denken met dit plan tegemoet te komen aan wensen uit de buurt en wensen uit de stad', zegt voorzitter van de raad van bestuur Ingrid Wolf.
HMC-voorzitter over openblijven Bronovo: 'We doen wat inwoners nodig hebben'
Tot 2030 verandert er dus voorlopig niets. Bronovo blijft een ziekenhuis voor planbare zorg. Dat zijn behandelingen en operaties die geen spoed hebben. In het weekend is het ziekenhuis dicht. Wolf: 'Patiënten kunnen hier dus nog jaren terecht bij hun vertrouwde arts. Bijvoorbeeld voor een zwangerschapscontrole, om bloed te prikken, voor onderzoek of operatie aan knie of heup.'
Wethouder Kavita Parbhudayal van gemeente Den Haag noemt de keuze van HMC verstandig: 'De keuzes die Haaglanden Medisch Centrum maakt, zijn gebaseerd op de verdere groei en vergrijzing van de stad. We staan met z’n allen voor een enorme opgave de komende jaren als het gaat om de juiste zorg op de juiste plek. Ik vind het verstandig dat HMC daarop inspeelt met een nieuw huisvestingsplan. Als gemeente hebben we steeds gezegd dat de bestemming op die locatie z'n zorgfunctie moet behouden. Ik stel vast dat HMC daar samen met bewoners en zorgverleners verder invulling aan wil geven door Bronovo te transformeren tot vernieuwend zorgcentrum voor Benoordenhout en Scheveningen. Daarmee doet het recht aan de behoeften in de wijk.'

Ziekenhuizen worden verbouwd

De nieuwe plannen met het Bronovo ziekenhuis zijn onderdeel van een plan om de andere ziekenhuizen van HMC te verbouwen. Zowel in HMC Antoniushove in Leidschendam als in HMC Westeinde in Den Haag wordt het aantal operatiekamers uitgebreid. Ook de Spoedeisende Hulp (SEH) in Westeinde wordt vernieuwd en uitgebreid. Ook worden op 'Westeinde' verpleegafdelingen vernieuwd en krijgt het ziekenhuis een nieuwe gevel. Met de gemeente Den Haag wil de Raad van Bestuur gaan kijken naar een betere bereikbaarheid en meer parkeerplaatsen.