Asielzoekerscentrum Rijswijk toch weer half jaar langer open

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - Het asielzoekerscentrum in Rijswijk mag toch weer een half jaar langer open blijven. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. Het azc zou 31 mei de deuren moeten sluiten, maar mag nu vanwege het grote aantal vluchtelingen uit Oekraïne tot eind november open blijven. Ook werd vastgesteld dat de locatie aan de Lange Kleiweg in Rijswijk na november een centrum voor flexibel wonen wordt.
Met de sluiting op komst en de vluchtelingencrisis in het achterhoofd vroegen meerdere partijen eind maart een spoeddebat aan over de toekomst van het azc. Inzet was om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) langer de tijd te geven om vluchtelingen te huisvesten. Tijdens het spoeddebat viel geen besluit over het azc, maar werd het oordeel uitgesteld tot half mei.
Dinsdagavond kwamen het CDA, D66 en VVD met een initiatiefvoorstel om het azc open te houden tot 30 november. In de tussentijd moet het gemeentebestuur met een plan van aanpak komen om het pand om te vormen tot een centrum voor flexibel wonen. In september moet dit plan van aanpak af zijn. Ook zal het gemeentebestuur andere gemeenten in de regio oproepen hun verantwoordelijkheid te pakken in het opvangen van vluchtelingen.

Eerdere verleningen

De mogelijke sluiting van het azc aan de Lange Kleiweg is al lang een discussiepunt binnen de gemeenteraad van Rijswijk. In oktober vorig jaar werd er besloten om het asielzoekerscentrum nog een half jaar langer open te houden vanwege de toestroom aan vluchtelingen uit Afghanistan. Maar dit zou wel echt de laatste keer zijn. 'Er is altijd wel ergens in de wereld iets aan de hand', zo klonk het toen tijdens het debat.
De oorlog in Oekraïne was toen nog niet begonnen, waardoor de gemeenteraad nog niet kon bedenken dat er dit jaar opnieuw gesproken moest worden over het langer openhouden van het azc. Het is een geschiedenis die zich zo opnieuw herhaalt in Rijswijk. Het azc opende haar deuren in 2016, met als doel om drie jaar lang asielzoekers op te vangen.

Diverse incidenten in verleden

Wel was er destijds al een optie om het azc twee jaar langer open te houden. Hier werd in 2019 gebruik van gemaakt. Daar waren toen niet alle partijen het mee eens, omdat er rond het asielzoekerscentrum zich in de loop der jaren diverse incidenten hadden voorgedaan. Toch bleef het centrum open, gevolgd door een verlenging met zes maanden na een nieuw verzoek van het COA.