Formatie Den Haag opnieuw mislukt: partijen sluiten elkaar uit

Nieuwe Haagse gemeenteraad in april 2022
Nieuwe Haagse gemeenteraad in april 2022 © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is in Den Haag een nieuwe coalitie nog steeds ver weg. Ook een tweede poging om een nieuw stadsbestuur te vormen is mislukt. Dat hebben verkenners Annelien Bredenoord en Joost Sneller woensdag bekend gemaakt. Daarmee is het na Hart voor Den Haag nu ook D66 niet gelukt om een doorbraak te forceren.
Sinds half april proberen D66-Eerste Kamerlid Bredenoord en D66-Tweede Kamerlid Sneller een meerderheidscoalitie te vinden. Zij zijn in opdracht van D66 aan de slag gegaan, nadat de formatiepoging van Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, mislukte. Maar ook D66 slaagt er niet in om tot een doorbraak te komen.
Dat betekent dat in de derde stad nog niet eens wordt gesproken over de inhoud, maar voorlopig alleen nog maar over de vraag wie met wie wil - of vooral: wie niet met wie wil. Omdat teveel partijen elkaar uitsluiten is er voorlopig geen meerderheidscoalitie mogelijk.

Blokkades

Niet de inhoud is het grote struikelblok, maar de blokkades die partijen opwerpen. Volgens de verkenners ontbreekt op dit moment 'de politieke wil om de keuzes te maken die nodig zijn om daadwerkelijk te gaan onderhandelen over een meerderheidscoalitie', schrijven Bredenood en Sneller in hun eindverslag.
Ook in de eerste formatieronde met Hart voor Den Haag lagen blokkades ten grondslag aan de mislukking. D66, GroenLinks en de PvdA stelden toen niet met de partij van Richard de Mos te willen samenwerken in een coalitie, zolang het corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Guernaoui nog loopt. Daardoor was het niet mogelijk om een meerderheidscoalitie te vormen met Hart voor Den Haag.

Zonder grootste partij

Deze ronde is daarom gekeken naar coalities zonder de grootste partij in de stad, waarbij voortzetting van het huidige college met D66 (8 zetels), VVD (7), GroenLinks (5), CDA (3) en PvdA (3) is onderzocht. In deze samenstelling is er zonder het CDA of zonder de PvdA ook een meerderheid.
In de wandelgangen valt te horen dat deze coalitie momenteel onmogelijk lijkt, omdat GroenLinks niet zonder de PvdA in het college wil. Tegelijkertijd zou de VVD liever niet in een coalitie willen stappen met te veel partijen, zodat er een niet nodig is om een meerderheid te halen.

Linkse wolk

Een andere optie die is onderzocht is een college over links met D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, Denk en het CDA. Maar in deze linkse wolk zou het CDA niets zien. Daarmee beginnen de smaken voor een meerderheidscoalitie op te raken.
De Partij voor de Dieren begint ondertussen ongeduldig te worden. 'Wat ons betreft gaan we meer spreken over de inhoud en niet over welke partijen optellen tot een meerderheid', reageert fractievoorzitter Robert Barker van de Partij voor de Dieren. 'Wij vinden het logisch om gegeven alle blokkades nu met een brede groep aan partijen te gaan praten over hoe de problemen in de stad aan te pakken en van daaruit toe te werken naar een coalitie.'