Tienduizenden euro's boete na fataal kraanongeluk waarbij Kevin (24) overleed

Hulpdiensten op de plek van het bedrijfsongeluk
Hulpdiensten op de plek van het bedrijfsongeluk © Regio 15
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Bouwbedrijf Stebru is door de rechter veroordeeld tot een boete van 80.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk, voor het fatale kraanongeval op 22 mei 2019 bij de Megastores in Den Haag. Hierbij kwam de 24-jarige Kevin uit het Brabantse Rijen om het leven. Het Openbaar Ministerie had 60.000 euro geëist, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. Het Nieuwerkerkse bouwbedrijf moet tevens 40.000 euro overmaken naar Stichting KEV, opgericht ter nagedachtenis van Kevin.
Het ongeluk gebeurde doordat een hijskraan naast die van Kevin de liftcabine waarin hij zat raakte en vervolgens losschoot. Kevin viel zestig meter naar beneden en was op slag dood.
Het was niet de eerste keer dat het fout ging. De lift van de kraan van Kevin was maanden eerder al geraakt door een betonsilo. Volgens aannemer Stebru stond de kraan te dicht op de steiger.

Mondeling protocol

De lift werd na reparatie van de achterkant naar de voorkant verplaatst. Maar de lift kon ter hoogte van de cabine ook op die plek worden geraakt door de giek van de derde kraan. Een gevaar waarvoor een eerdere machinist van die kraan zelf moest waarschuwen bij opdrachtgever Stebru. Het bedrijf kwam in actie, maar volgens het Openbaar Ministerie wel op verkeerde wijze.
In plaats van het treffen van technische maatregelen, zoals een zonebegrenzingssysteem in de derde kraan of het verlagen van het toppunt van de lift bij de kraan, stelde Stebru een mondeling protocol op voor de machinisten. Overdag moest de lift 5 meter onder de cabine hangen, zodat die niet kon worden geraakt. Als de machinist in de middelste kraan naar beneden wilde, lichtte hij zijn collega van de derde kraan in via de portofoon. Pas als die de boodschap had bevestigd, mocht de machinist van de middelste kraan in de lift stappen.

'Volgens de wet gehandeld'

Dat is precies wat Kevin die fatale dag deed: hij informeerde zijn collega's via de portofoon dat hij de lift, die verder niet is voorzien van communicatiemiddelen, naar beneden pakte. Na bevestiging van de collega in kraan drie, stapte hij in de lift. Vervolgens ging het gruwelijk mis. De giek van de derde kraan pakte pallets op van de grond en kwam in aanraking met Kevins liftcabine, die losschoot. Kevin was kansloos en stortte 60 meter naar beneden. Aannemer Stebru werd verantwoordelijk gehouden voor het dodelijke ongeluk. De directeur van Stebru zei tijdens de eerdere zitting dat het bedrijf dacht met de afspraken 'juist en volgens de wet te hebben gehandeld'.
De advocaat van het bouwbedrijf vulde daarop aan dat dit 'noodlottige ongeval', ook met een anti-botssysteem en een zonebegrenzing niet zou zijn voorkomen. De raadsman zei dat twee deskundige partijen waren ingeschakeld die de torens keurden, waardoor de Nieuwekerkse aannemer er volgens hem vanuit mocht gaan dat de veiligheid geborgd was.

40.000 euro naar Stichting KEV

Het Openbaar Ministerie verweet Stebru dood door schuld en overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. Het OM eiste daarom vorige maand een boete van 60.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. De rechter legt nu een boete op van 80.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Daarnaast moet Stebru 40.000 euro overmaken naar Stichting KEV, een stichting die is opgezet voor verplichte nascholing van kraanmachinisten om het werken op de bouwplaats veiliger te maken.