Acht jaar cel geëist tegen IS-vrouw Ilham B. uit Gouda

Ilham B. werd in Qamishli opgehaald, aan de grens met Turkije
Ilham B. werd in Qamishli opgehaald, aan de grens met Turkije © AFP
GOUDA - IS-vrouw Ilham B. uit Gouda moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt acht jaar de gevangenis in. B. was de eerste Nederlandse vrouw die vorig jaar door de overheid uit een gevangenenkamp in Syrië werd gehaald. Volgens het OM heeft de Goudse vrouw deelgenomen aan twee terroristische organisaties.
'Voor beide organisaties waren mensonterende misdrijven als onthoofdingen doodnormaal', zei de officier van justitie donderdag tijdens de rechtszaak. 'Ze zijn verantwoordelijk voor dood en verderf in Syrië en Irak.'
Ilham B. vertrok in 2013 met haar man naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Naast dat ze haar echtgenoot steunde als IS-strijder, zou ze zelf trainingen hebben gegeven aan tientallen andere vrouwen om ze te leren vechten en met wapens om te gaan.

Opgesloten en ter dood veroordeeld

De twee werden in augustus 2017 gevangengenomen. Ilham B. werd opgesloten in een Koerdisch kamp. Haar man werd in Irak ter dood veroordeeld vanwege het gebruik van chemische wapens. In juni vorig jaar werd de Goudse B. met haar kinderen door Nederland opgehaald uit Syrië.