Notenboer moet definitief kraam weghalen van markt door fout gemeente

Notenboer Arie Evers moet zijn vergunning inleveren
Notenboer Arie Evers moet zijn vergunning inleveren © Omroep West
'S-GRAVENZANDE - Notenboer Arie Evers uit Dodewaard, die elke week op de markt in 's-Gravenzande staat, wordt door de gemeente Westland definitief van de markt gehaald. Een andere notenboer heeft eigenlijk recht op zijn vergunning, die door de gemeente twee jaar geleden foutief aan Evers is verleend. Vrijdag is het eigenlijk de laatste dag op de markt voor Evers, die zich niet uit het veld wil laten slaan: 'Ik báál ontzettend, en leg me hier ook niet zomaar bij neer.'
Na massaal protest van vaste klanten en een handtekeningenactie, besloot de gemeente twee weken geleden de zaak nog eens goed te onderzoeken. Want wie heeft er nu precies recht op de vergunning? 'Eigenlijk was het al een voldongen feit. Half maart hoorde ik dat 29 april mijn laatste dag zou zijn', vertelde Evers eerder aan Omroep West.
Ondanks dat er bij Evers weer een sprankje hoop ontstond, blijkt nu uit het onderzoek van de gemeente dat er al bezwaar was aangetekend door zijn concurrent die als eerste op de wachtlijst staat, nog vóór Evers de vergunning twee jaar geleden ontving. Daarom maakte het gemeentebestuur woensdagavond bekend de vergunning te verlenen aan de notenkraam die als eerste op de wachtlijst stond.

'Een uitermate te betreuren gang van zaken'

Evers baalt niet alleen, maar is het er ook niet mee eens. 'Het is en blijft de fout van de gemeente, dat hebben ze zelf ook toegegeven, en daar zijn wij nu de dupe van.' Ook heeft hij zijn twijfels over de oude wachtlijst. 'Er zijn wachtlijsten zoekgeraakt, en toen zijn er weer nieuwe opgesteld. Welke zijn dan geldig: de oude of de nieuwe?', aldus de notenboer.
In een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad sprak de Westlandse wethouder Albert Abee van 'een uitermate te betreuren gang van zaken'. Abee vertelde dat er in de afgelopen weken veel dingen op een rijtje zijn gezet. Met name is er binnen de ambtelijke dienst duidelijk afgebakend hoe het zit met bevoegdheden en in welke situaties de betrokken wethouder moet worden ingeschakeld om een vraagstuk op te lossen.

'Kijken of ik nog in hoger beroep kan'

De gemeente erkent dat deze situatie een financiële schadepost is voor Evers. Westland is voor dit soort uitglijders verzekerd. Raadslid Peter Duijsens (Westland Verstandig) opperde nog om de markt in s-Gravenzande een beetje in te schikken, zodat beide marktkooplieden daar een plek hebben. Los van dat ruimte-aspect wierp Abee op, dat het bij een markt ook gaat om een verdeling naar branches.
'Daar moet iemand dan wel zijn boterham kunnen verdienen. De spoeling dunner maken is dan niet de oplossing en bovendien aanvechtbaar', verklaarde de wethouder. Arie Evers laat het er nog niet zomaar bij zitten. 'Ik ga met mijn advocaat zitten of we nog in hoger beroep kunnen.'