HTM-personeel dreigt met acties en stelt ultimatum om hoger loon en minder werkdruk

Een tram van HTM in Den Haag centrum
Een tram van HTM in Den Haag centrum © ANP
DEN HAAG - Vakbonden FNV en CNV dreigen met acties door het personeel van HTM na een reeks mislukte pogingen om tot een nieuw cao-akkoord te komen. Het vervoersbedrijf krijgt tot komende woensdag om acties te voorkomen, maakten FNV en CNV donderdag bekend. De onderhandelingen voor een nieuwe cao hebben volgens de FNV-bestuurder Eric Vermeulen 'meer weg van een soap dan van serieuze onderhandelingen'.
'De houding van de werkgever is absurd', vervolgt Vermeulen. 'Onze leden zijn echt woest en staan klaar om actie te voeren.' In het ultimatum eisen de bonden onder meer 5 procent meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met 100 euro per maand. Daarnaast moeten er ook concrete afspraken worden gemaakt over verlaging van de werkdruk. De HTM moet van de vakbonden integraal instemmen met hun voorstel, anders zullen er acties volgen.
'De werkdruk is enorm en de werkgever komt met niks om dit grote probleem op te lossen', stelt Sanne van der Meulen, onderhandelaar van CNV. 'Dat is voor de werknemers moeilijk te verteren, vooral als je bedenkt hoe ze tijdens de coronacrisis altijd voor hun werkgever en de reizigers klaar hebben gestaan. We willen concrete toezeggingen van HTM dat de werkdruk nu echt wordt aangepakt.' Bij HTM werken ruim 1900 mensen, de huidige cao liep tot 1 september vorig jaar.
Om wat voor acties het precies gaat, kan FNV nog niet zeggen. Daarover wordt nog overlegd binnen de vakbonden. Grote stakingen worden daarbij niet uitgesloten, maar de woordvoerder van FNV drukt op het hart dat er niet gestaakt wordt tijdens de eindexamens. Dat om te voorkomen dat scholieren niet op school kunnen komen met het ov.
De vakbonden hebben na een eerdere mislukte poging tot een akkoord het overleg opgeschort. Na een afkoelingsperiode zaten partijen in februari 2022 weer om tafel, waarna een eindbod van de werkgever volgde. Deze werd door de leden van de vakbonden massaal naar de prullenbak verwezen, net als het cao-voorstel dat werknemers op 12 april rechtstreeks van hun werkgever kregen. De vakbonden werden daarbij compleet gepasseerd, zeggen de bonden zelf.

HTM gaat reageren op ultimatum

'We zijn teleurgesteld in de harde houding van de bonden', reageert een woordvoerder van HTM. 'Naar onze mening is er een goed eindbod gedaan van 3,1 procent loonsverhoging. Dat is gezien de ontwikkelingen een serieus en goed bod.' De woordvoerder wijst er ook op dat het aantal passagiers nog steeds niet op het niveau van voor corona is. 'We zijn nog steeds afhankelijk van overheidssteun.'
HTM is 'zeker' van plan op tijd te reageren op het ultimatum. 'We hebben het in beraad. Daarbij is het ook belangrijk te noemen dat we begrip hebben voor de medewerkers, en voor de werkdruk. Daar gaan we ook voorstellen voor doen. We willen graag in gesprek blijven. Ook wij zien dat de kosten stijgen, maar een bod van 3,1 procent bied ruimte.' Op eventuele acties wil de woordvoerder niet vooruit lopen. 'We moeten het afwachten. We hopen er samen met de bonden uit te komen.'