Oud-raadslid Den Haag heeft mini-Keukenhof in Amerika: 'Dit is veel leuker dan de politiek'

De tulpen van Ibo Gülsen zijn razend populair
De tulpen van Ibo Gülsen zijn razend populair © Omroep West
DEN HAAG - Ibo Gülsen, oud-raadslid namens de VVD in Den Haag, is met zijn tulpen een internationale sensatie in het plaatsje Holland in de staat Michigan. Ter ere van het jaarlijkse tulpenfestival Tulip Time in de Amerikaanse stad, bootst Gülsen een typisch Nederlands bollenveld na. Zijn mini-Keukenhof bestaat uit bakken vol tulpen, op precies de juiste hoogte voor de Amerikanen: op deze manier kunnen zij de perfecte Instagram-foto maken tussen de tulpenvelden, zonder de bloemen te beschadigen.
Het is zijn eerste tulpententoonstelling in Amerika: het oud-raadslid zorgt voor files door enthousiaste bezoekers in het Amerikaanse plaatsje. De Amerikanen zijn niet weg te slaan van het bloemenpark met ongeveer 60.000 bloemen. Onze 'gewone' tulp is daar een ware sensatie. 'In Nederland koop je bij de supermarkt een bosje tulpen voor een paar euro, maar die prijs ligt hier toch wel een aantal keer hoger. Dus als mensen echt tulpen willen ervaren, trekken ze eropuit, naar festivals zoals deze', vertelt Gülsen in een uitzending van TV West Nieuws.
Ibo Gülsen voor zijn Tulip Immersion Garden
Ibo Gülsen voor zijn Tulip Immersion Garden © Omroep West
Het plaatsje Holland in de Verenigde Staten is ruim anderhalve eeuw geleden opgericht door Nederlanders. Vandaag de dag is het nog steeds de woonplaats voor veel Amerikanen met een Nederlandse achtergrond. Het jaarlijkse tulpenfestival Tulip Time is bedoeld de Nederlandse wortels van de stad te vieren. En met succes: de Amerikanen kunnen geen genoeg krijgen van de felgekleurde bloemen van Gülsen.

Niet meer kruipen door de tulpenvelden

Het is niet de eerste keer dat Gülsen zo'n mini-Keukenhof opzet. Eerder hield het oud-raadslid al tentoonstellingen in onder andere China, Italië en Shanghai. 'Eén van de lessen die we hebben geleerd in China is dat mensen echt kruipen door de tulpenvelden om de perfecte foto te maken. Dat hebben we dit keer anders gedaan.' De bloemen zijn geplant in grote, hoge bakken met Delfsblauwe patronen, waar de bezoekers tussendoor kunnen lopen.
De file voor Gülsen's tulpenveld
De file voor Gülsen's tulpenveld © Omroep West
'Doordat de tulpen zijn geplant op deze hoogte lijkt het op de foto alsof je omringt bent door een heel bollenveld, terwijl het in de werkelijkheid maar om een paar vierkante meter gaat', aldus Gülsen. Op deze manier hoeven de bloemliefhebbers niet door de tulpenvelden te kruipen en te hurken voor de selfie en blijven de tulpen langer heel.

Een beetje Holland in Michigan

Dat het voor de Amerikanen vooral leuk is om de tulpen te zien, is duidelijk. Maar volgens Gülsen is het ook een goede gelegenheid om de geschiedenis van de tulp onder de aandacht van het publiek te brengen. Die ligt volgens hem veel meer oostwaarts dan de gemiddelde bezoeker zou denken. De tulp is één van de bekendste symbolen van Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Turkije. Het woord tulp komt van het Latijnse woord Tulipa: de bloem die lijkt op een tulband. Naast de wereldbekende tulpenvelden worden er ook traditionele Nederlandse dansoptredens, rondleidingen en tentoonstellingen gehouden, om de geschiedenis van de stad te vieren.
Neem een kijkje in het bloemenpark van Ibo Gülsen:
Mini-Keukenhof in Verenigde Staten, nota bene in Holland (Michigan)