Universiteit Leiden komt met nieuw plan voor campus in binnenstad zonder sloop huurwoningen

Het Doelencomplex
Het Doelencomplex © Omroep West
LEIDEN - De Universiteit Leiden gaat in de binnenstad de door haar gewilde campus bouwen, zonder dat er daarvoor tientallen huurwoningen gesloopt hoeven te worden. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Eerst wilde de universiteit nog uitbreiden ten koste van de huurwoningen die dan zouden verdwijnen, maar door groot verzet vanuit de bewoners en politiek bleek dat niet haalbaar. Nu blijkt de universiteit toch om de woningen heen te kunnen bouwen, om de Humanities Campus alsnog in de binnenstad neer te zetten.
Het Doelencomplex, zoals de 58 huurwoningen aan de Doelengracht worden genoemd, blijft gewoon staan. De nieuwe campus wordt zo'n 5500 vierkante meter kleiner dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat heeft te maken met het niet mogen slopen van het Doelencomplex. Toch zegt de universiteit blij te zijn met het nieuwe plan. Ook de gemeente is 'verheugd' met het vernieuwde plan.
De mindere beschikbaarheid van vierkante meters gaat ten koste van kantoorruimte. Dat is volgens de universiteit geen probleem, omdat de verwachting is dat medewerkers voor een deel thuis blijven werken na de coronacrisis. Ook komt er geen studentenhuisvesting op het terrein van de universiteit. Dat is met het oog op het tekort op studentenwoningen in Leiden wat problematischer.
Het huidige Reuvensgebouw zal binnen het nieuwe plan worden uitgebreid waardoor het een onderwijsgebouw voor studenten kan worden. Het huidige Lipsiusgebouw wordt gesloopt. Daar komt een kleiner gebouw voor in de plaats. Dit 'Lipsius-Zuid-gebouw' wordt een centraal gebouw met voorzieningen voor studenten. Het krijgt een informatiefunctie en balies voor studenten.
Ook komt er een centraal groen stadsplein als onderdeel van de Singelparkroute. Voor de nieuwe plannen gaat de universiteit opnieuw met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden in gesprek zodat zij kunnen meedenken. 'We kijken uit naar een nieuwe campus met ruimte voor een stadspark waar medewerkers, studenten en stadsbewoners elkaar kunnen ontmoeten en prettig kunnen verblijven', zegt Martijn Ridderbos, vicevoorzitter van het college van bestuur van de universiteit.

Groot verzet tegen sloop

In 2015 schrok een aantal bewoners van het Doelencomplex zich een hoedje toen ze hoorde dat de universiteit in de binnenstad wilde uitbreiden en een campus wilde bouwen. Daarvoor zouden de huurwoningen tegen de vlakte gaan. De bewoners kregen vervangende woonruimte voorgeschoteld, maar de bewoners kwamen in opstand tegen de plannen: ze wilden niet weg uit hun prima woningen in het centrum van de stad. Ook stemde een meerderheid tegen de vervangende woningen.
Bewoners willen niet weg
Bewoners willen niet weg © Omroep West
De gemeente Leiden dreigde op een gegeven moment zelfs met onteigening van de woningen. Met steun van woningcorporatie De Sleutels werd sloop uiteindelijk toch voorkomen.