Stadhuis in Den Haag extra open om paspoortdrukte weg te werken

Mensen wachten bij het loket van het Haagse stadhuis, archiefbeeld
Mensen wachten bij het loket van het Haagse stadhuis, archiefbeeld © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft extra maatregelen genomen om de wachttijden voor paspoortaanvragen terug te dringen. Zo zijn de balies op het stadhuis vanaf nu ook op zaterdag open en is er extra personeel ingezet. Met de zomervakantie in aantocht is het namelijk druk bij de gemeentebalies. 'Ongekend druk', zegt een woordvoerder.
De wachttijden voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart liepen afgelopen tijd in veel gemeentes op. Met een wachttijd van twaalf weken spande Den Haag de kroon, meldde het AD begin april.
Volgens de gemeente komt dit doordat er dit jaar veel meer afspraken worden gemaakt dan vorig jaar. Daarnaast zijn medewerkers druk met het inschrijven van vluchtelingen. 'En ook hebben we te maken met een hoger percentage no show', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

'Inhaalslag maken'

De wachttijden kunnen flink verschillen, afhankelijk van het tijdstip dat je een afspraak maakt. 'Als je nu online een afspraak probeert te maken, kan het zijn dat je pas in augustus aan de beurt ben. Maar als je morgen kijkt, kan het zijn dat je volgende week al aan de beurt bent', zegt de woordvoerder. Ze raadt dan ook aan om het in zo'n geval later opnieuw te proberen.
Om 'een inhaalslag te maken' heeft de gemeente nu extra maatregelen genomen. Naast de zaterdagopenstelling en de inzet van extra personeel is er ook een spoedloket geopend voor urgente situaties. Hierbij krijgen aanvragers voorrang die op korte termijn op vakantie gaan. Ook zijn er dagelijks extra afspraakmogelijkheden ingepland.