Haagse politie maakt wereldwijd jacht op topcrimineel Mohamed 'Nibit' Nyabi

Mohamed Nyabi
Mohamed Nyabi © Politie
DEN HAAG - Een 43-jarige man is door het Openbaar Ministerie (OM) op de Nationale Opsporingslijst gezet. Topcrimineel Mohamed Nyabi, ook wel 'Nibit' of 'Tommy' genoemd, wordt verdacht van betrokkenheid bij een gewelddadige ontvoering in Duitsland en grootschalige handel en smokkel van verdovende middelen. De man heeft vermoedelijk veel contacten in Den Haag.
Begin deze week zijn in hetzelfde onderzoek al drie mannen uit Den Haag gearresteerd. Volgens de politie hebben zij zich beziggehouden met het smokkelen en verhandelen van drugs. 'Daarbij gaat het om meerdere wereldwijde transportlijnen waarmee cocaïne werd vervoerd.' Eén van deze drie Hagenaars zou ook betrokken zijn geweest bij een gewelddadige ontvoering in Duitsland, twee jaar geleden.
De 43-jarige Mohamed Nyabi, die nu op de Nationale Opsporingslijst is gezet, is de broer van een van de aangehouden Haagse verdachten. Hij wordt ook verdacht van grootschalige handel en smokkel van verdovende middelen. Verder linkt de politie hem aan de eerdergenoemde ontvoering in Duitsland, deelname aan een criminele organisatie en verboden wapenbezit.
Mohamed 'Nibit' Nyabi
Mohamed 'Nibit' Nyabi © Openbaar Ministerie/Politie
Vermoedelijk zit 'Nibit' in het buitenland, maar waar is niet bekend. 'Op internet geeft hij zich uit als kunsthandelaar in Dubai', laat de politie weten. 'Nyabi staat zowel nationaal als internationaal gesignaleerd ter aanhouding.' Op dit moment heeft hij geen adres in Nederland.
Donderdag zijn de naam en foto's van de crimineel door het OM en de politie vrijgegeven. 'Heeft u Mohamed Nyabi gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, benader hem niet zelf, maar neem contact op met de politie.' De opsporingsprogramma's Team West en Opsporing Verzocht besteden komende dinsdag ook aandacht aan de zaak.
Deze tatoeage staat op zijn rechterschouder
Deze tatoeage staat op zijn rechterschouder © Politie