Politieauto's en nepwapens bij winkelcentrum Ridderhof voor opnames film: 'Te gek voor woorden'

Winkelcentrum Ridderhof
Winkelcentrum Ridderhof © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - In winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn zullen maandag filmopnames plaatsvinden voor een jeugdfilm van KRO-NCRV waarbij politieauto's en nepwapens worden gebruikt. Dat meldt de gemeente vrijdagmiddag. Volgens de locatiemanager van de film heeft de keuze voor de Ridderhof niets te maken met het schietdrama in het winkelcentrum in 2011.
'De film gaat over een jongen die in een volkswijk woont en op het verkeerde pad beland', vertelt Jorrit Jan Reuten, locatiemanager van de jeugdfilm. Voor de opnames in het Alphense winkelcentrum worden politieauto's en nepwapens gebruikt. 'Tijdens de filmopnames in de Ridderhof komen er politieauto's aanrijden en wordt er gerend door het winkelcentrum. Er wordt geen schietpartij in scène gezet', benadrukt Reuten.
De keuze voor de Ridderhof is opmerkelijk te noemen vanwege het schietdrama in 2011, waarbij zes mensen werden gedood. 'De film heeft niets te maken met het verleden van de Ridderhof. Het is gewoon een winkelcentrum dat goed bij deze film past', laat de locatiemanager weten. Waarom er in dit geval niet voor een ander winkelcentrum is gekozen, komt volgens Reuten doordat de regisseur dit winkelcentrum het meest geschikt vond. 'Dit is een keuze van de regisseur', voegt hij toe.
In en rond het winkelcentrum schoot op 9 april 2011 de 24-jarige Tristan van der Vlis zes mensen dood, tientallen anderen raakten gewond. Daarna schoot de dader, die kampte met psychische problemen, zichzelf dood.
De gemeente Alphen aan den Rijn zegt dat winkeliers in de Ridderhof op de hoogte zijn van de opnames en omwonenden en ondernemers in de omgeving via een brief zijn geïnformeerd door de filmmaker. 'Het is allemaal afgestemd met politici, de winkeliersvereniging en omwonenden', laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Tijdens de filmopnames kunnen passanten enige verkeershinder ondervinden. Zo worden bij het kruispunt tussen de Burgemeester Bruins Slotsingel en de President Kennedylaan verkeersregelaars ingezet. Zij kunnen het verkeer tijdens de opnames kort tegenhouden. Ook raadt de gemeente aan om niet naar het winkelcentrum te komen tijdens de opnames tussen 8.00 uur en 19.00 uur als dat niet nodig is.

'Zijn ze gek geworden?'

Veel Alphenaren reageren vrijdag vol ongeloof op de aankondiging, meldt mediapartner Studio Alphen. 'Van elk winkelcentrum in Nederland kiezen ze de Ridderhof. Zijn ze gek geworden?', valt onder meer te lezen op social media. 'Dat hier toestemming voor is gegeven, is echt te gek voor woorden', schrijft een ander. Bij sommige reacties lopen emoties hoog op. 'Hoe bedoel je de gemeente Alphen geeft nog even een trap na bij de slachtoffers van toen.'
Veel politie voor de deur en in het winkelcentrum zorgde op 29 april dit jaar nog voor veel gefronste wenkbrauwen. Toen vond er een urenlange politieactie plaats rondom de Ridderhof. Na 'een melding van een mogelijke dreiging' via alarmnummer 112 werden op grote schaal agenten, waarvan de meeste met kogelwerende vesten rondliepen, en een politiehelikopter ingezet. De politie liet later weten dat er na onderzoek geen verdachte omstandigheden waren aangetroffen. De politie vertelde niet om wat voor melding het precies ging.
De politie stond op 29 april op veel plekken in Alphen aan den Rijn
De politie stond op 29 april op veel plekken in Alphen aan den Rijn © Regio15