CDA-prominent Piet Hein Donner moet vastgelopen Haagse formatie loswrikken

Piet Hein Donner
Piet Hein Donner © ANP
DEN HAAG - Piet Hein Donner gaat proberen de formatie in Den Haag vlot te trekken. De voormalige CDA-minister en oud-vicepresident van de Raad van State wordt adviseur van de gemeenteraad en gaat zoeken naar een oplossing voor de ontstane impasse. De CDA-prominent is vrijdagmiddag tijdens een vertrouwelijke vergadering van de fractievoorzitters geschikt bevonden. De formatie in Den Haag is al twee keer mislukt, omdat te veel partijen elkaar uitsluiten.
Donderdagavond besloot de Haagse gemeenteraad om op zoek te gaan naar een onafhankelijke adviseur die gezag heeft, boven de partijen staat en door een meerderheid van de raad wordt gesteund. Die adviseur is een dag later al gevonden in de persoon van Hagenaar Piet Hein Donner (73).
Donner is jurist en bekleedde in de periode 2002 tot 2011 verschillende ministersposten. Hij was minister van Justitie, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zat hij enige tijd in de Tweede Kamer. Van 2012 tot 2018 was hij vicepresident van de Raad van State. Sinds december 2018 is hij minister van staat.

Meerderheidscoalitie

Donner gaat een lastige klus aan. Hij moet proberen een oplossing te vinden voor de vastgelopen formatie. Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is het nog niet gelukt om een meerderheidscoalitie aan de onderhandelingstafel te krijgen.
De eerste verkenningsronde onder regie van de grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, mislukte. Reden was dat te veel partijen de partij van Richard de Mos uitsluiten vanwege het langslepende corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Guernaoui. De tweede ronde, waarbij D66 het voortouw nam, leverde ook geen resultaat op. Ook in die fase wierpen verschillende partijen blokkades op.

Politiek zwaargewicht

Nu gaat Donner opnieuw het gesprek met partijen aan in een 'tussenfase'. 'De verkenning is beide keren niet gelukt, waardoor we niet aan onderhandelen zijn toegekomen', legde CDA-leider Hilbert Bredemeijer donderdagavond uit. Hij deed tijdens het debat het voorstel om een onafhankelijk adviseur aan te stellen. 'Daarom heb ik een tussenstap voorgesteld. We hoeven niet meer te verkennen welke voorkeurscoalities er zijn en wie met wie wil. Dat weten we al en daar zijn verslagen van. Wel zijn er nog blokkades. Daarom hebben we iemand nodig die boven de partijen staat, een politiek zwaargewicht, die advies uitbrengt. In feite een advies waar je geen 'nee' tegen kunt zeggen', zei Bredemeijer.
Een dag later reageert Bredemeijer verheugd op de toezegging van Donner. 'Als CDA zijn we Piet Hein Donner zeer dankbaar dat hij ons als raad wil helpen in de gezamenlijke zoektocht naar een oplossing voor de huidige patstelling', zegt Bredemeijer. 'Het is tijd om in het belang van onze stad en haar inwoners de samenwerking met elkaar op te zoeken en over onze schaduwen heen te stappen. We hebben er vertrouwen in dat de heer Donner ons verder op weg kan helpen, zijn hem dankbaar voor aanvaarding van deze rol, en wensen hem bij de uitoefening hiervan veel succes en wijsheid toe.' Piet Hein Donner gaat vrijdagavond direct aan de slag met het voeren van gesprekken.