Van der Valk-hotel Wassenaar wordt twee keer zo groot

Jack Luiten (links) en Alex Luiten (rechts)
Jack Luiten (links) en Alex Luiten (rechts)
WASSENAAR - Het kenmerkende Van der Valk-hotel Wassenaar wordt volledig verbouwd en uitgebreid. Zo wordt het hotel twee keer zo groot en heeft het straks suites met sauna's en wellnessgedeelte. Het geraamte van het voormalig hotel wordt hergebruikt en dat levert merkwaardige beelden op vanaf de weg erlangs.
Meer dan 45 jaar stond Jack Luiten aan het roer in Van der Valk Wassenaar. 'Het zijn altijd familieleden die de hotels runnen, geweldig dat zijn neefje Alex nu de leiding heeft.' 'Oom' Luiten neemt ons mee op de bouwplaats, of beter gezegd: het geraamte van het oude hotel. Met een grote glimlach op zijn gezicht lopen we naar de derde etage om te zien hoe ver het oude hotel is gesloopt.
Van der Valk-hotel in Wassenaar wordt verbouwd en uitgebreid
De jonge Alex Luiten loopt mee en praat vol trots over de nieuwbouwplannen. 'Het is mooi om te zien hoe we op deze historische plaats voor de familie Van der Valk dit mogen doen. Hier is een groot deel van de familie geboren en opgegroeid', zegt Alex. Het Van der Valk hotel in Wassenaar was het vierde hotel van de familie dat werd gebouwd in Nederland. Het hotel uit Wassenaar stamt dan ook uit 1948.
Het Van der Valk hotel Wassenaar in de jaren '60
Het Van der Valk hotel Wassenaar in de jaren '60 © Archief
Op de bovenste etage aangekomen kijkt oom Luiten om zich heen en ziet restanten van 'zijn' hotel dat hij meer dan 45 jaar runde. 'Nu ik hier zo loop doet het toch wel beetje pijn. Ik heb hier zoveel meegemaakt en zoveel kilometers gelopen door de restaurants en de zalen. Mensen blij en gelukkig maken... tja dat doet me nu toch wel even wat', zegt Jack. De glimlach heeft plaatsgemaakt voor dromerige ogen die trots weg kijken. 'Het is goed zo... de sloop zorgt voor iets nieuws en dat was ook nodig.'
Links: Jack Luiten , rechts: Alex Luiten
Links: Jack Luiten , rechts: Alex Luiten © Omroep West

Bijhorst verleden tijd, maar nooit vergeten

Ondanks dat het hotel al een poos is veranderd van naam, kennen veel mensen uit de omgeving het hotel nog als voormalige café restaurant Bijhorst. Ze hebben dan ook een grote vaste klantenkring. Onlangs kwam er nog iemand langs bij oom Luiten om herinneringen op te halen nu het oude gebouw volledig wordt veranderd. 'Een vrouw kwam langs met een bonnetje van haar eerste bezoek. Het was haar verlovingsdiner in 1954', zegt Jack. Vol trots laat Alex Luiten de foto aan ons zien.
Verlovingsdiner uit 1954
Verlovingsdiner uit 1954 © Alex Luiten
Jack Luiten woont zelf naast het hotel en ziet dus elke dag hoe 'zijn' hotel meer en meer wordt gesloopt en plaatsmaakt voor het nieuwe hotel van zijn neefje. Volgend jaar moet de verbouwing en uitbreiding klaar zijn. Met het gehele project is meer dan 12 miljoen euro gemoeid.