Haagse Joey bij het Eurovisie Songfestival: 'Ik trek artiesten aan hun mouw het podium af'

Joey Eswilder (rechts) met zijn collega Richard achter de schermen van het Eurovisie Songfestival
Joey Eswilder (rechts) met zijn collega Richard achter de schermen van het Eurovisie Songfestival © Joey Eswilder
DEN HAAG - 'Zo gelikt als het erop televisie uitziet, zo chaotisch is het Eurovisie Songfestival achter de schermen', lacht stagemanager Joey Eswilder. Hij liet vorig jaar het Songfestival in Rotterdam zo soepel verlopen dat de organisatie hem nu naar Turijn liet overvliegen. 'Door 'the Italian way' gaat het wat anders dan bij ons', vertelt hij aan mediapartner Den Haag FM.
Soundchecken, artiesten begeleiden en zorgen dat ze veilig het podium opgaan en verlaten; dat is wat Joey doet zaterdagavond. 'Ik trek artiesten aan hun mouw het podium af. Het is lekker druk met 25 landen in de finale!', vertelt hij tussen de bedrijven door.

De sfeer is top

Toch laat Joey de gang van zaken graag zo efficiënt mogelijk verlopen. 'Soms denk ik: dit kan toch veel makkelijker of sneller? Maar we zijn er dan ook om structuur aan te brengen.' Hij haalt eruit wat erin zit. 'Je streeft altijd de beste kwaliteit na, maar je hebt te roeien met de riemen die je hebt.'
De sfeer is in ieder geval op en top, laat hij weten. 'Soms gonst het Italiaanse temperament erin door en die heb je dan niet nodig, maar over het algemeen is het gewoon heel gezellig. Inmiddels doen we ook heel veel met handgebaren in verband met de taalkloof. Die Italiaanse gebaartjes zijn dan wel heel fijn om te hebben.'

Nederland in de finale vanavond

Het harde werk van Joey en zijn collega's kan je zaterdagavond bewonderen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival op NPO1 om 21.00 uur. Voor zangeres S10 was het tot het laatste moment spannend of ze deze finale zou halen: