Keniaan wint Leiden Marathon 2022, zon zorgt voor veel toeschouwers

LEIDEN - De Keniaanse Mathew Kibet Kwambai heeft de Leiden Marathon 2022 gewonnen. Hij kwam met een tijd van 2.16.36 over de finish op de Vismarkt. De snelste vrouw was Abigael Jepkemboi, zij zette een tijd neer van 2.31.39. De snelste Nederlandse man was René Wiering, die met een tijd van 2.41.57 als vijfde over de finish kwam. De snelste Nederlandse vrouw is Vannessa Hartman, die met 3.07.46 als vierde vrouw finishte. De marathondag in Leiden werd overgoten met zon en warmte. Dat zorgde naast een pittige dag voor de lopers voor veel toeschouwers langs de kant.
De 42 kilometer ging zondag om 10.00 uur vanaf de Breestraat van start. De lopers gingen via de Lammenschansweg naar Zoeterwoude Dorp en dan door de Weipoort richting Hazerswoude-Rijndijk. Vervolgens liepen ze via Koudenkerk aan den Rijn door de polder naar Hoogmade en dan langs de A4 naar Roelofarendsveen waar ze dan net over de helft waren.
Via Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade kwamen de deelnemers via de Nieuweweg in Leiderdorp uit, waar ze via de Zijldijk en de Lage Rijndijk de singels in het centrum van Leiden opliepen. Uiteindelijk finishten de lopers weer op de Vismarkt.
Maikel Stolwijk liep vorig jaar als snelste de ruim 42 kilometer uit. De geboren en getogen Leidenaar loopt dit jaar in zijn woonplaats de halve marathon en weet dat iemand anders daarom zijn titel op de langste afstand overneemt. 'Ik sta in de boeken en daar kom ik niet meer uit', zegt hij met gepaste trots. 'Mijn titel sta ik met alle liefde af.'
Vorig jaar waren er bij de marathon geen toppers uit Kenia en Ethiopië aanwezig. Dat deed het bestuur om zo'n 25.000 euro te besparen. Dat zou meer kansen bieden voor ander talent om in de prestigieuze lijst van marathonwinnaars terecht te komen. Dit jaar rennen er wel weer deelnemers uit het buitenland mee. 'Er zullen snelle goden komen. De startnummers één tot en met tien hebben Afrikaanse namen. Dus daar zal mijn opvolger wel tussen zitten', aldus Stolwijk.
Maikel Stolwijk tijdens de Leiden Marathon in oktober
Maikel Stolwijk tijdens de Leiden Marathon in oktober © Maikel Stolwijk

Maatregelen rondom hitte

Vanwege de hitte en droogte neemt de organisatie extra maatregelen om de deelnemers zo fit mogelijk door de race heen te krijgen. Zo wordt er onder andere extra water uitgedeeld bij de sponsposten. Naast deze verkoelende douches en de extra waterposten - iedere 2,5 kilometer - zijn er ook extra voorzieningen getroffen om mensen te laten afkoelen als ze oververhit zijn. 'Bijvoorbeeld met handdoeken in ijswater', zegt Scheffer. Ook is de laatste 1,5 kilometer voor de finish 'versterkt met mensen uit de medische hoek'.
Het 'toeschouwersweer', zoals Tjeerd Scheffer, organisator van de marathon, het noemt, zou in het voordeel van de lopers moeten werken. Door het lekkere weer zullen er meer supporters langs de kant staan. Op die mensen gaat de organisatie een beroep doen, volgens Scheffer. Hij roept dan ook hun hulp in. 'We vragen ze om met tuinslangen te sproeien, maar niet in de gezichten van mensen.'
Kom je met de fiets? Parkeer je fiets dan in een van de fietsenrekken aan de rechterkant bij het Kamerlingh Onnes Laboratorium (Steenschuur). Als je met de trein naar Leiden komt, kun je naar station Leiden CS of naar station Leiden Lammenschans reizen. Volg vanuit Leiden CS gewoon de pijlen naar de Garenmarkt, waar de deelnemers startnummers nog kunnen ophalen of kopen. Sommige bussen rijden volgens een aangepast rooster.
Bekijk hier de actuele reisinformatie