Smeulende barbecue veroorzaakt brand Gouda: 'Waarschijnlijk stomme pech'

De bewoners van het huis in Gouda
De bewoners van het huis in Gouda © Omroep West
GOUDA - De brandweer heeft in de nacht van zondag op maandag vijf katten gered bij een brand in een woning aan de Westerkade in Gouda. Ook de bewoners hebben het pand ongedeerd verlaten. Vermoedelijk heeft een smeulende barbecue op het dakterras de brand veroorzaakt. 'Waarschijnlijk stomme pech', zegt de bewoner in radioprogramma West Wordt Wakker.
'We lagen te slapen en toen iemand naar toilet ging zagen we een schittering', vertelt de bewoner. 'Gelijk iedereen gewekt. Zelf blussen bleek toen al geen oplossing meer. Het begon met een rode gloed en uiteindelijk sloegen de vlammen boven het dak uit. Dus dat ging heel rap.' De brandweer heeft een deel van het pand moeten slopen om de brandhaard volledig te blussen.
De brand op het dakterras
De brand op het dakterras © AS Media
Waarschijnlijk hebben smeulende kolen de brand veroorzaakt. 'Mogelijk zijn er kolen door de luchtroosters van de barbecue naar beneden gevallen. Gewoon stomme pech waarschijnlijk. Maar misschien heb ik ‘m niet goed afgesloten, dat kan ik me niet herinneren', bekent de bewoner.

'Alle dieren gered'

De brand maakt diepe indruk op de kinderen die in het huis wonen. 'Ik stond ineens iets over 3 uur buiten naar vuur te kijken op mijn eigen terras. Ik was blij dat ik buiten was. En ik maakte me zorgen om de dieren. We hebben twee honden boven zitten en beneden zaten zes katten en een hond. Ze zijn allemaal veilig door de brandweer naar buiten gebracht.'
Resten van de brand
Resten van de brand © Omroep West
Doordat de bewoners de brand snel hebben opgemerkt, is het grootste deel van het woonhuis bespaard gebleven. Toch is de schade aan het huis volgens de brandweer aanzienlijk en kunnen de bewoners voorlopig niet meer in het huis slapen.