Jonge Zoetermeerders vast voor neerschieten 17-jarige in speeltuin

De politie startte een grootschalige zoekactie naar de verdachten
De politie startte een grootschalige zoekactie naar de verdachten © Regio15
ZOETERMEER - De politie heeft in totaal acht verdachten aangehouden voor de schietpartij in een speeltuin in Zoetermeer zondagmiddag. Zes van hen zitten nog vast, meldt de politie maandag. Het gaat om jonge Zoetermeerders tussen de 16 en 21 jaar oud. Het 17-jarige slachtoffer ligt zwaargewond in het ziekenhuis.
In de speeltuin in de Paganinirode werd rond 14.30 uur iemand neergeschoten. Het gaat om een 17-jarige Leidschendammer. 'Het slachtoffer is inmiddels aanspreekbaar', meldt de politie.
De politie startte zondagmiddag een grootschalige zoekactie naar de verdachten, onder andere met een politiehelikopter. Diezelfde middag werden vier verdachten opgepakt. Twee van hen bleken niets met de schietpartij te maken te hebben en werden weer vrijgelaten. Zondagavond werden nog eens vier verdachten opgepakt.

'Zeer verontrustend'

Burgemeester Michel Bezuijen noemt de jonge leeftijd van de verdachten en het slachtoffer 'zeer verontrustend'. 'Door met de stevige aanpak, ook preventief', laat hij via Twitter weten.
Het speeltuintje ligt middenin een rustige wijk. 'Er gebeurt hier eigenlijk nooit wat', zeggen buurtbewoners. Een dag later is er niets meer te zien van de schietpartij. De schommel en wipkip liggen er verlaten bij.
De schietpartij vond plaats in een speeltuin
De schietpartij vond plaats in een speeltuin © Regio15

'Vier schoten'

Veel mensen in de wijk zijn geschrokken door wat er is gebeurd. 'Mijn broer was er als één van de eersten bij', zegt een jonge jongen. Hij woont tegen het speeltuintje aan en was zelf niet thuis toen de schietpartij gebeurde.
'Mijn broer lag te slapen omdat hij had gewerkt. Mijn moeder heeft hem wakker gemaakt en hij is er meteen naartoe gerend. Hij zag een schotwond in de hals en het bovenbeen. Mijn moeder is erachteraan gegaan met handdoeken tegen het bloeden.' Volgens de jongen zou er vier keer zijn geschoten.

'In zwart gekleed'

Een andere buurtbewoner weet te vertellen dat de verdachten in het zwart gekleed waren. 'Dat was raar, want het was brandend heet', zegt de man.
Over de aanleiding van de schietpartij kan de politie niets zeggen. Ook is niet bekend of er tijdens de schietpartij kinderen in de speeltuin waren. De politie doet onderzoek naar de zaak en is op zoek naar mensen die iets gezien hebben.