Westlandse LPF-wethouder loopt over naar andere partij

Wethouder Ben van der Stee
Wethouder Ben van der Stee © WOS
WESTLAND - De Westlandse wethouder Ben van der Stee maakt een opvallende overstap tussen twee partijen. Hij was eerst wethouder voor LPF in de gemeente, maar komt de komende periode uit als wethouder voor Westland Verstandig. De transfer werd maandagavond duidelijk toen de nieuwe Westlandse coalitie de namen van de vijf wethouder bekend maakte. De LPF waar Van der Stee dus eerst wethouder voor was, zit niet in die coalitie aangezien de partij eerder uit de coalitieonderhandelingen stapte. LPF wilde alleen een volledig lokale coalitie, dus zonder de VVD.
Of dat niet als een dolksteek voelt naar zijn LPF collega's? 'Nee zo voelt het niet', reageert Van der Stee na de bekendmaking maandagavond. 'Ik heb van te voren bij mijn partij aangegeven dat ik hiervoor gevraagd was. De fractie besloot uit de onderhandelingen te stappen, ik persoonlijk had dat liever anders gezien. Uiteindelijk heb ik besloten om voor mezelf te gaan.'
Bij zijn kersverse collega en voorman van Westland Verstandig Peter Duijsens is hij met open armen ontvangen. 'Ben is nu al wethouder financiën en zorgt voor continuïteit', aldus Duijsens. Ook van hem is het een opvallende keuze om Van der Stee als wethouder te vragen. De afgelopen vier jaar uitte hij bákken met kritiek op de wethouder financiën. 'Dat ging meer om keuzes van het college, de kritiek was meestal niet gericht op Van der Stee als wethouder', verdedigt Duijsens zich.

Geen vrouwen

Wat nog meer opvalt binnen de nieuwe Westandse coalitie is dat vrouwen ontbreken. 'Wat er niet is, is er niet', antwoordt Duijsens daarop. 'Ik had het zelf ook graag anders gezien.' De tweede wethouder van Westland Verstandig, Barend Rombout, is ook al een bekende bij de gemeente Westland. Hij was tot voor kort concerndirecteur sociaal domein bij de gemeente en werkte daarvoor 25 jaar bij de politie en 18 jaar bij de gemeente Rotterdam.
Rombout wordt de nieuwe 'senioren' wethouder, waar al lang over gesproken wordt. Daarnaast gaat hij zich bezighouden met sociaal domein, dienstverlening, kunst en cultuur, wonen en zorg en woonbeheer.

Wie doet wat?

Voor Gemeentebelang Westland nemen Anko Goudswaard en Michiel Ferweda in het college plaats. Goudswaard werkt nu nog als directeur op het Wateringse Veld College. Hij gaat zich bezighouden met onderwijs en sport. Ferweda werkte onder meer voor de politie en de gemeente Lansingerland. Hij krijgt openbare ruimte, wonen, klimaat en recreatie in zijn portefeuille.
De vijf wethouders worden compleet gemaakt met Pieter Varenkamp die namens de Westlandse VVD in het college zit. Zijn portefeuille bestaat uit mobiliteit, energietransitie, economie, glastuinbouw en arbeidsmigranten.