Zorgen over enorme groei van chronische ziekten in Zoetermeer: 'We zijn zelf het medicijn'

Senioren in Zoetermeer
Senioren in Zoetermeer © Omroep West
ZOETERMEER - Nederland is al jarenlang aan het vergrijzen: het aandeel ouderen in de bevolking neemt toe. Maar in Zoetermeer gaat die vergrijzing nog harder dan in de rest van Nederland. Dat komt doordat Zoetermeer zestig jaar geleden als groeistad werd aangewezen, waardoor het inwonertal explosief steeg. De eerste inwoners van toen bereiken nu de gevorderde leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor het aantal inwoners met een chronische ziekte enorm zal toenemen. 'Wij wisten al dat er een grote zorgvraag op ons af zou komen', zegt Heleen van Nispen, de programmadirecteur van Zoetermeer 2025. 'Maar dat het zo sterk zou stijgen is wel confronterend.'
'In Zoetermeer zien we de komende jaren in het bijzonder het aantal inwoners met diabetes stijgen met ongeveer dertig procent', zegt Van Nispen. 'We zien het aantal beroertes stijgen met ongeveer 42 procent, maar de grootste piek zit rondom dementie. De voorspelling is dat het aantal patiënten in de komende vijftien jaar met 74 procent zal stijgen.' Is de situatie nu vijf voor twaalf? 'Nou, het is eigenlijk precies twaalf uur', zegt Van Nispen.
Zoetermeer 2025 is een nieuw opgerichte samenwerking tussen aanbieders van zorg en welzijn in Zoetermeer, de gemeente en zorgverzekeraars. 'Het is heel belangrijk dat wij over de domeinen heen gaan werken', aldus Van Nispen. 'Het heeft geen enkele zin om een patiënt door te geven aan elkaar. We moeten maximaal de samenwerking opzoeken.' De bedoeling van de samenwerking is onder andere om in de toekomst de spoedzorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden, vertelt de programmadirecteur.
'Als je kijkt naar de cijfers van chronische ziekten die op ons afkomen en we ondernemen nu geen actie, dan denk ik dat we ons binnen vijf tot tien jaar echt zorgen moeten maken over de toegankelijkheid van ons zorgstelsel', gaat Van Nispen verder. En de actie is volgens haar heel simpel: er moet een verandering in gedrag komen. 'We moeten gezonder gaan leven. De oplossing om de enorme groei van chronische ziekten wat af te remmen is gezonder gaan leven.' Denk aan meer bewegen, maar ook aan minder stress en dingen doen die je leven weer wat uitdagender maken.

Eigen gedrag is belangrijk

'Dementie is nooit helemaal te voorkomen, maar we kunnen er wel zelf heel veel aan doen', zegt de programmadirecteur. 'Door gezonder te leven daalt de kans op dementie bijvoorbeeld met dertig tot veertig procent. We zijn zelf het medicijn.' En dat is precies ook de naam van een bewustzijnscampagne die recent gestart is in Zoetermeer: inwoners bewust maken dat ze zelf een hele belangrijke invloed hebben op hun gezondheid.
Zorgen over verwachte toename van dementie in Zoetermeer
Bij bezoekers van de net opgerichte jongseniorenclub in Zoetermeer lijkt dat besef al goed ingedaald. 'Je moet erover nadenken hoe je gezond blijft. Er is een tekort aan zorgpersoneel en we moeten langer thuis wonen. Dus je moet er zelf over nadenken hoe je langer gezond blijft', vertelt een vrouw. 'Ik zie in mijn omgeving dat mensen wat passief zijn, dat ze denken: het komt wel, als het zover is dan wordt er wel voor mij gezorgd. Maar zo makkelijk kun je er niet meer over denken.'