Den Haag wil andere locatie voor Troonrede vanwege overlast

De Troonrede in 2021 vanuit de Grote Kerk
De Troonrede in 2021 vanuit de Grote Kerk © ANP
DEN HAAG - Als het aan de gemeente Den Haag ligt, houdt koning Willem-Alexander de Troonrede dit jaar niet in de Grote Kerk, maar op een andere plek. Prinsjesdag zou dit jaar zonder coronamaatregelen worden gehouden en met zo'n volledig programma zou de overlast voor omwonenden van de kerk en winkeliers te groot worden, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Koning Willem-Alexander hield de Troonrede in 2020 en 2021 niet in de Ridderzaal, maar in de Grote of Sint-Jacobskerk, hemelsbreed zo'n 500 meter verder. In de Grote Kerk konden de aanwezige Eerste en Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen eenvoudiger anderhalve meter afstand van elkaar houden.
Vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan mocht er geen publiek bij de kerk zijn. Ook maakte de koning geen rijtoer met de Glazen Koets. De Troonrede kan voorlopig ook niet terugkeren naar de Ridderzaal vanwege de verbouwing van het Binnenhof. Die is niet eerder dan 2026 klaar, is de planning.

Overlast te groot

Prinsjesdag wordt dit jaar op 20 september gehouden. Dan zijn er waarschijnlijk geen coronabeperkingen. 'Dit jaar is er een volwaardige Prinsjesdag. Dat betekent dat je de Grote Kerk en de omgeving langer moet afsluiten. Daar wonen mensen, daar werken ondernemers. Hun huizen en winkels zouden meerdere dagen niet of moeilijk toegankelijk zijn. Die overlast is te groot. Daarom hebben wij gezegd: ga op zoek naar een nieuwe locatie' , laat een gemeentewoordvoerder weten.
Over een nieuwe locatie doet Den Haag geen mededelingen. Daarvoor verwijst de gemeente naar de Eerste Kamer. De bijeenkomst met de Troonrede heet officieel de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. De voorzitter van de Eerste Kamer is de voorzitter van die vergadering.