Zwartrijder geeft buschauffeur van Arriva kopstoot en vuistslagen

Deze zaak is opgelost
Deze zaak is opgelost
KATWIJK - Een 38-jarige buschauffeur van Arriva is in de bus mishandeld door een reiziger die niet betaalde voor zijn reis van Katwijk naar Leiden. De man heeft de chauffeur een kopstoot en harde vuistslagen gegeven. 'Iemand in elkaar slaan omdat je je zin niet krijgt, dat kan niet. Waarom?', vraagt het slachtoffer zich af. De mishandeling is vastgelegd door camera's in de bus.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 17 mei. Meer zaken zijn hier te vinden.
UPDATE 24 mei: Na de uitzending heeft de recherche diverse interessante tips gekregen. Daardoor is de identiteit van de verdachte bekend geworden, bedankt voor het meedenken!
De chauffeur rijdt in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 april de laatste rit op lijn 430 naar Leiden. Bij de halte aan het Hoornesplein in Katwijk stapt rond 1.10 uur een man in. Hij is op dat moment de enige passagier. Bij het instappen zegt hij dat de chauffeur een Nobelprijs verdient, omdat hij hem komt ophalen.
De reiziger checkt in met zijn ov-chipkaart. Maar meteen nadat hij gaat zitten, checkt hij weer uit. Omdat hij niet uitstapt bij de volgende halte, spreekt de chauffeur hem aan: hij wil dat de man opnieuw incheckt, zodat hij gewoon betaalt voor zijn rit.

Niet opnieuw inchecken

De man komt naar voren lopen om weer in te checken, maar dat gaat niet meer: zijn ov-chipkaart is leeg. Ook een kaartje kopen lukt niet omdat de telefoon van de man, kennelijk de enige manier waarmee hij kan betalen, is uitgevallen. Er volgt een discussie tussen de reiziger en de chauffeur, die inmiddels zijn bus aan de kant heeft gezet bij de halte Duinvallei langs de N206.
De chauffeur geeft de man de keuze: betalen voor de rit, of uitstappen. Als hij dat weigert, roept de chauffeur de centrale van Arriva op voor assistentie. Vanaf dat moment kan een collega meeluisteren wat er allemaal gebeurt en hij stuurt alvast hulp richting de bus. De man wordt met de minuut bozer, scheldt de chauffeur uit en trekt de glazen deur waar hij achter zit open.

Harde vuistslagen

De reiziger komt agressief en intimiderend tegenover de chauffeur staan en dreigt hem een kopstoot te geven. De chauffeur blijft rustig, in de hoop dat de man gewoon vertrekt. Maar dat doet hij niet voordat hij het slachtoffer een kopstoot en meerdere harde vuistslagen heeft gegeven. In totaal wordt hij zeven keer geraakt. Uiteindelijk stapt de man uit en loopt weg.
'Het is echt onacceptabel dat er op deze manier met onze medewerkers wordt omgegaan', zegt Joke Meijer. Ze is teammanager bij Arriva in Leiden en heeft de chauffeur na het incident opgevangen. 'Wij proberen met alles wat we hebben dit een plekje te geven. We proberen elkaar te ondersteunen, we zijn een hechte groep hier in Leiden.'
Het gaat inmiddels weer beter met het slachtoffer. 'De dag erna had ik een dik oog en een bult op mijn hoofd’, vertelt hij. 'Maar ik rijd weer mijn rondjes. Dat vind ik heel fijn, die man pakt me niet mijn baan af. De eerste week heb ik wel halve dagen gewerkt, dan werd het even een beetje te veel. De late avonddiensten zijn nog wel een drempel voor me. Daar moet ik overheen.'