Extra cameratoezicht moet autobranden in Gouda voorkomen

Begin mei brandde een auto uit in de Heemskerkstraat in Gouda
Begin mei brandde een auto uit in de Heemskerkstraat in Gouda © MediaTV
GOUDA - Gouda krijgt volgende week vijf extra camera's in de strijd tegen de recente autobranden. Ze komen op 'doorgaande routes' en blijven ten minste een half jaar hangen. Dat zei burgemeester Pieter Verhoeve, die samen met de politiechefs Peter Wijnen en Lucille Albers uitleg gaf over de tien autobranden waarmee de stad dit jaar al te maken kreeg. 'In geen van de zaken is al een verdachte in beeld, maar de onderzoeken zijn in volle gang', aldus Wijnen.
De branden waren vooral in het zuidelijk deel van de stad. Daarom is gekozen voor doorgaande wegen in verschillende wijken: bij De Wissel (Goverwelle), de Joubertstraat (Kort Haarlem), de Rotterdamseweg (Korte Akkeren), het Bolwerk (bij de binnenstad) en op een nog nader te bepalen plaats. 'Als er toch weer een autobrand plaatsvindt en daders gebruiken een scooter of auto, kunnen deze beelden helpen de puzzel completer te maken', aldus Verhoeve.
Goedkoop is het niet: de camera's kosten 10.000 euro per stuk en zijn een half jaar in gebruik, tenzij het langer nodig is. Ze komen bovenop de 70 tot 80 gemeentelijke camera's die standaard actief zijn in Gouda en waar de politie beelden van opvraagt in het geval van incidenten. Zowel de burgemeester als de politiechefs benadrukken dat er ook genoeg personeel is om de beelden te bekijken als dat nodig is.

'Geen angst zaaien'

'Elke autobrand is er één teveel. Al is tien in vijf maanden tijd niet uitzonderlijk', zo benadrukken alle partijen. De stad telt naar schatting ruim 100.000 auto's. De branden lijken ook niet op de piek in 2019, toen in één maand tijd ruim 20 auto's in vlammen opgingen. Later dat jaar werden daarvoor enkele jongeren aangehouden en veroordeeld.
De daarop volgende autobrandenpiek in 2021 was volgens de burgemeester vooral te wijten aan de corona-verveling. 'Daarin verschilde Gouda niet van andere steden in het land'. Verhoeve besloot toen korte tijd tot preventief fouilleren. 'Neemt natuurlijk niet weg dat het voor de getroffen burgers even erg is. Door die gebeurtenissen is de impact in Gouda hoog, maar we moeten vooral geen angst zaaien', aldus Verhoeve.
Er bleef vaak weinig over van de auto's
Er bleef vaak weinig over van de auto's © MediaTV
Het politieonderzoek naar de recente branden is nog in volle gang, maar er is nog niemand voor opgepakt. 'We bekijken elke brand op zich en kijken daarnaast natuurlijk naar dwarsverbanden', aldus politiechef Wijnen. En alle hulp van de burgers is daarbij welkom, vooral vooraf, zeggen zowel politie als burgemeester. De meeste branden gebeuren midden in de nacht en achteraf zijn er vaak burgers die zeggen 'iets verdachts' gezien te hebben.
'Gewoon melden bij 112, daar pak je daders mee. We komen liever tien keer voor niks in actie na een verdachte melding', zegt de politie. Maar ook wie achteraf iets te melden heeft, wordt met klem gevraagd zich te melden, via de opsporingstiplijn (0800-6070) of het tipformulier op de politiewebsite.

'Streven naar nul autobranden'

'Haalbaar of niet, ons streven is nul autobranden, al blijven we realistisch', zeggen politie en burgemeester. Die laatste wijst op de plaatsing van extra camera's in april, op het Willensplein en het Olympiadeplein in Gouda Oost. 'Sinds ze er hangen, is daar geen auto meer uitgebrand.'